De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko heeft een "hybride oorlog" tegen de Europese Unie gelanceerd, aldus de Poolse premier. Van een "normale" migratiecrisis is geen sprake. Met "hybride oorlog" doelt Morawiecki op een conflict waarbij ook niet-militaire middelen worden ingezet om tegenstanders te verzwakken.

De EU beschuldigt Minsk ervan migranten uit het Midden-Oosten naar Wit-Rusland te lokken en ze vervolgens naar de Poolse grens te sluizen met als doel een migratiecrisis uit te lokken. Wit-Rusland zou dat volgens het Westen doen als vergelding voor de sancties die waren opgelegd na de omstreden verkiezingen van vorig jaar.

Volgens Morawiecki zal Polen niet wijken voor de "chantage" en zal het alles doen om de grenzen van de EU te verdedigen.

De Poolse regering deelde zondag via YouTube een Engelstalige video met de naam #WeDefendEurope, wij verdedigen Europa. "Vandaag is Polen het doelwit, maar morgen is Duitsland, België, Frankrijk of Spanje aan de beurt", waarschuwt Morawiecki, terwijl beelden worden getoond van groepen migranten die door barricades aan de grens proberen te breken.

De Poolse regeringsleider overlegt zondag over de crisis met de Baltische EU-lidstaten, waarvan er ook twee grenzen aan Wit-Rusland. Hij kwam zondagochtend in Estland aan en sprak daar met minister-president Kaja Kallas. Later op de dag volgen bezoeken aan Litouwen en Letland.

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko heeft een "hybride oorlog" tegen de Europese Unie gelanceerd, aldus de Poolse premier. Van een "normale" migratiecrisis is geen sprake. Met "hybride oorlog" doelt Morawiecki op een conflict waarbij ook niet-militaire middelen worden ingezet om tegenstanders te verzwakken. De EU beschuldigt Minsk ervan migranten uit het Midden-Oosten naar Wit-Rusland te lokken en ze vervolgens naar de Poolse grens te sluizen met als doel een migratiecrisis uit te lokken. Wit-Rusland zou dat volgens het Westen doen als vergelding voor de sancties die waren opgelegd na de omstreden verkiezingen van vorig jaar. Volgens Morawiecki zal Polen niet wijken voor de "chantage" en zal het alles doen om de grenzen van de EU te verdedigen. De Poolse regering deelde zondag via YouTube een Engelstalige video met de naam #WeDefendEurope, wij verdedigen Europa. "Vandaag is Polen het doelwit, maar morgen is Duitsland, België, Frankrijk of Spanje aan de beurt", waarschuwt Morawiecki, terwijl beelden worden getoond van groepen migranten die door barricades aan de grens proberen te breken. De Poolse regeringsleider overlegt zondag over de crisis met de Baltische EU-lidstaten, waarvan er ook twee grenzen aan Wit-Rusland. Hij kwam zondagochtend in Estland aan en sprak daar met minister-president Kaja Kallas. Later op de dag volgen bezoeken aan Litouwen en Letland.