Poolse minister van Financiën wordt nieuwe premier

De nieuwbakken Poolse premier Mateusz Morawiecki, april 2017. © REUTERS

De Poolse minister van Financiën en vicepremier, Mateusz Morawiecki, lost partijgenote Beata Szydlo af als premier. De zet geldt als een ‘voorbereiding’ op een resem verkiezingsslagen de komende jaren, zo luidt het.

De Poolse minister van Financiën en vicepremier, Mateusz Morawiecki, lost partijgenote Beata Szydlo af als premier. Dat heeft een woordvoerster van de regerende Poolse partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) donderdagavond gezegd.

De zet geldt als een ‘voorbereiding’ op een resem verkiezingsslagen de komende jaren, zo luidt het. Szydlo bood het partijbestuur haar ontslag aan enkele uren na een vertrouwensstemming in het parlement te hebben overleefd, en dat werd aanvaard.

Zoals gebruikelijk bij de PiS is de stoelendans toe te schrijven aan de sterke man van de partij, leider Jaroslaw Kaczynski. De 49-jarige Morawiecki geldt, niet toevallig, als vertrouweling van de partijleider.

De PiS, oerconservatief en Eurosceptisch, won twee jaar geleden met grote meerderheid de verkiezingen in Polen. Sindsdien heeft de nu 54-jarige Szydlo een resem veranderingen doorgevoerd die in Brussel en Washington op gemengde gevoelens zijn onthaald. De partij wordt verweten de relatief jonge democratie in Polen stelselmatig te ondergraven.

Toch blijft PiS in eigen land populair, onder meer door de lage werkloosheid, het verhogen van openbare uitgaven en de nadruk die weer wordt gelegd op de ‘katholieke waarden.’ In de peilingen scoort de PiS ruim 47 procent, terwijl de oppositie volkomen versplinterd is.

Commentatoren vermoeden dat de wissel aan de macht te maken heeft met het voornemen van de conservatieve partij, zich meer te gaan toeleggen op het economisch beleid, een taak waarvoor Morawiecki, voormalig directeur van de bank BZWBK, geschikt(er) wordt geacht. Hij is voorstander van meer staatsinterventie in het economische leven en wil fors investeren om de economische groei op peil te houden.

In januari zouden nieuwe wissels in de regering worden uitgevoerd.

Partner Content