'Onze stad heeft genoeg te lijden gehad onder agressief nationalisme', verdedigde de burgemeester van de Poolse hoofdstad, Hanna Gronkiewicz-Waltz, haar beslissing.

De mars komt er op de honderdste verjaardag van de Poolse onafhankelijkheid. De extreemrechtse groep ONR staat mee in voor de organisatie. In het verleden kwam er al heel wat kritiek op de onafhankelijkheidmars, waar vorig jaar 60.000 mensen aan deelnamen, wegens de racistische propaganda die er werd verspreid.

Volgens de burgemeester was er ook onvoldoende garantie dat de veiligheid kon gegarandeerd worden. De Poolse rechts-conservatieve regering zei woensdag, na het bekendmaken van het verbod, dat er een alternatieve manifestatie zal plaatsvinden. Die zal worden geleid door president Andrzej Duda, bevestigde zijn woordvoerder.

'Het gaat om een rood-witte mars (de nationale kleuren, nvdr.) met het karakter van een staatsceremonie', klonk het. Het extreemrechtse ONR zei op zijn beurt zich niet te zullen neerleggen bij het verbod.

Polen viert zondag de honderdste verjaardag als onafhankelijke staat. Voor 1918 was het land opgedeeld tussen Pruisen, Oostenrijk-Hongarije en Rusland.

'Onze stad heeft genoeg te lijden gehad onder agressief nationalisme', verdedigde de burgemeester van de Poolse hoofdstad, Hanna Gronkiewicz-Waltz, haar beslissing.De mars komt er op de honderdste verjaardag van de Poolse onafhankelijkheid. De extreemrechtse groep ONR staat mee in voor de organisatie. In het verleden kwam er al heel wat kritiek op de onafhankelijkheidmars, waar vorig jaar 60.000 mensen aan deelnamen, wegens de racistische propaganda die er werd verspreid. Volgens de burgemeester was er ook onvoldoende garantie dat de veiligheid kon gegarandeerd worden. De Poolse rechts-conservatieve regering zei woensdag, na het bekendmaken van het verbod, dat er een alternatieve manifestatie zal plaatsvinden. Die zal worden geleid door president Andrzej Duda, bevestigde zijn woordvoerder. 'Het gaat om een rood-witte mars (de nationale kleuren, nvdr.) met het karakter van een staatsceremonie', klonk het. Het extreemrechtse ONR zei op zijn beurt zich niet te zullen neerleggen bij het verbod. Polen viert zondag de honderdste verjaardag als onafhankelijke staat. Voor 1918 was het land opgedeeld tussen Pruisen, Oostenrijk-Hongarije en Rusland.