De Poolse president Lech Kaczynski is zaterdag om het leven gekomen tijdens een vliegtuigcrash nabij het Russische Smolensk. In heel Polen werd zondag twee minuten stilte in acht genomen ter nagedachtenis van de slachtoffers.

Aan boord van het vliegtuig bevonden zich 96 personen, onder wie 88 leden van een Poolse delegatie. Niemand overleefde de klap, aldus het Russische ministerie van Noodsituaties. Eerder was sprake van 87 tot 132 doden.

Parlementsvoorzitter Bronislaw Komorowski zal tijdelijk de functie van staatshoofd na de dood van Kaczynski waarnemen.

De Tupolev 154 stortte neer nadat het bij de voorbereiding van de landing toppen van bomen had geraakt. Dat gebeurde in mistig weer. Daarna brak het toestel in stukken.

In de loop van zaterdag vonden de hulpdiensten het lichaam van Kaczynski tussen de brokstukken van het gecrashte vliegtuig. Ook de twee zwarte dozen van het vliegtuig werden gevonden.

HerdenkingKatyn

Kaczynski was met een Poolse delegatie op weg naar Katyn, naar aanleiding van de 70ste verjaardag van de slachtpartij die daar werd aangericht. De Sovjets brachten er duizenden Poolse officieren om het leven.

Naast Kaczynski zaten ook zijn vrouw, stafchef Franciszek Gagor van het Poolse leger, gouverneur Slawomir Skrzypek van de Poolse nationale bank en viceminister van Buitenlandse Zaken Andrzej Kremer in het vliegtuig.

'Instructiesverkeersleidersgenegeerd'

Volgens een commandant van de Russische luchtmacht hebben de piloten van het gecrashte vliegtuig de instructies van de luchtverkeersleiding genegeerd.

De piloten lieten het vliegtuig te snel en te veel dalen, aldus de
commandant. Volgens hem heeft de luchtverkeersleiding de piloten herhaaldelijk aangeraden om minder snel te dalen.

Toen ze dat bleven weigeren, kregen ze het advies om naar een andere luchthaven uit te wijken. Maar de piloten onderbraken hun daling niet, aldus de commandant.

'Geentechnischdefect'

Russische onderzoekers sluiten intussen uit dat de crash van het meer dan 20 jaar oude toestel te wijten was aan een technisch probleem.

Dat leiden ze af uit gesprekken tussen de piloten en de luchtverkeersleiding.

De Poolse president Lech Kaczynski is zaterdag om het leven gekomen tijdens een vliegtuigcrash nabij het Russische Smolensk. In heel Polen werd zondag twee minuten stilte in acht genomen ter nagedachtenis van de slachtoffers.Aan boord van het vliegtuig bevonden zich 96 personen, onder wie 88 leden van een Poolse delegatie. Niemand overleefde de klap, aldus het Russische ministerie van Noodsituaties. Eerder was sprake van 87 tot 132 doden.Parlementsvoorzitter Bronislaw Komorowski zal tijdelijk de functie van staatshoofd na de dood van Kaczynski waarnemen. De Tupolev 154 stortte neer nadat het bij de voorbereiding van de landing toppen van bomen had geraakt. Dat gebeurde in mistig weer. Daarna brak het toestel in stukken. In de loop van zaterdag vonden de hulpdiensten het lichaam van Kaczynski tussen de brokstukken van het gecrashte vliegtuig. Ook de twee zwarte dozen van het vliegtuig werden gevonden.HerdenkingKatynKaczynski was met een Poolse delegatie op weg naar Katyn, naar aanleiding van de 70ste verjaardag van de slachtpartij die daar werd aangericht. De Sovjets brachten er duizenden Poolse officieren om het leven. Naast Kaczynski zaten ook zijn vrouw, stafchef Franciszek Gagor van het Poolse leger, gouverneur Slawomir Skrzypek van de Poolse nationale bank en viceminister van Buitenlandse Zaken Andrzej Kremer in het vliegtuig.'Instructiesverkeersleidersgenegeerd'Volgens een commandant van de Russische luchtmacht hebben de piloten van het gecrashte vliegtuig de instructies van de luchtverkeersleiding genegeerd.De piloten lieten het vliegtuig te snel en te veel dalen, aldus de commandant. Volgens hem heeft de luchtverkeersleiding de piloten herhaaldelijk aangeraden om minder snel te dalen. Toen ze dat bleven weigeren, kregen ze het advies om naar een andere luchthaven uit te wijken. Maar de piloten onderbraken hun daling niet, aldus de commandant.'Geentechnischdefect'Russische onderzoekers sluiten intussen uit dat de crash van het meer dan 20 jaar oude toestel te wijten was aan een technisch probleem.Dat leiden ze af uit gesprekken tussen de piloten en de luchtverkeersleiding.