'Ik zou de kans om rechtstreeks met het Iraanse volk te spreken begroeten', aldus Pompeo. Als er zo'n bezoek komt, dan zou hij niet naar Iran trekken om propaganda te bedrijven, maar wel 'het Iraanse volk de waarheid zeggen over wat hun leiders gedaan hebben en hoe dat het land geschaad heeft'.

De Amerikaanse minister verdedigde ook de laatste reeks sancties tegen Iran. Hij legde uit dat die er gekomen zijn om genoeg druk uit te oefenen om het regime ervan te overtuigen 'dat het Iraanse volk een normaal leven kan leiden als ze zich gewoon als een normaal land opstellen'.

Zowel Trump als de Iraanse leiders hebben al aangegeven open te staan voor gesprekken, maar die deur werd woensdag toegeslagen. De hoogste militair advisuer van ayatollah Ali Khamenei zei toen dat er onder geen omstandigheden met Washington onderhandeld zal worden.

Pompeo riep in ander interview, met Fox News, ook Japan, het VK en andere landen op deel te nemen aan een maritieme troepenmacht om olietankers te beschermen die door de Straat van Hormoez moeten.

In mei vorig jaar stapte Washington uit het nucleair akkoord met Iran, en heeft sindsdien opnieuw zware sancties doorgevoerd tegen Teheran, zoals een verbod op olie-export. De Amerikanen hopen zo Teheran te dwingen toe te stemmen met een nieuw nucleair akkoord met strengere voorwaarden.

'Ik zou de kans om rechtstreeks met het Iraanse volk te spreken begroeten', aldus Pompeo. Als er zo'n bezoek komt, dan zou hij niet naar Iran trekken om propaganda te bedrijven, maar wel 'het Iraanse volk de waarheid zeggen over wat hun leiders gedaan hebben en hoe dat het land geschaad heeft'.De Amerikaanse minister verdedigde ook de laatste reeks sancties tegen Iran. Hij legde uit dat die er gekomen zijn om genoeg druk uit te oefenen om het regime ervan te overtuigen 'dat het Iraanse volk een normaal leven kan leiden als ze zich gewoon als een normaal land opstellen'. Zowel Trump als de Iraanse leiders hebben al aangegeven open te staan voor gesprekken, maar die deur werd woensdag toegeslagen. De hoogste militair advisuer van ayatollah Ali Khamenei zei toen dat er onder geen omstandigheden met Washington onderhandeld zal worden. Pompeo riep in ander interview, met Fox News, ook Japan, het VK en andere landen op deel te nemen aan een maritieme troepenmacht om olietankers te beschermen die door de Straat van Hormoez moeten. In mei vorig jaar stapte Washington uit het nucleair akkoord met Iran, en heeft sindsdien opnieuw zware sancties doorgevoerd tegen Teheran, zoals een verbod op olie-export. De Amerikanen hopen zo Teheran te dwingen toe te stemmen met een nieuw nucleair akkoord met strengere voorwaarden.