Aanleiding voor het ontslag is een video die toonde dat vicekanselier en FPÖ-voorzitter Heinz-Christian Strache tijdens een vakantie op Ibiza in 2017 bereid was geweest om zich te laten omkopen door een vrouw die zich presenteerde als een familielid van een Russische miljonair. Kickl was secretaris-generaal van extreemrechtse FPÖ op het moment van het schandaal en verantwoordelijk voor de Financiën van de partij.

Strache nam ontslag als vicekanselier en partijvoorzitter, en Kurz kondigde zaterdag het einde van de coalitie van zijn conservatieve ÖVP met de FPÖ aan. De FPÖ had eerder op de dag gemeld dat alle ministers van de partij uit de regering van lopende zaken zouden stappen indien Kickl ontslagen zou worden.

Kurz liet al weten de ministers te willen vervangen door experts en hoge ambtenaren. De ministers van de FPÖ die ontslag namen waren, naast Binnenlandse Zaken, bevoegd voor Buitenlandse Zaken, Defensie, Mobiliteit en Werk. De vraag is nu of zo'n regering een vertrouwensstemming door het parlement zou overleven, die door de oppositie voor volgende week op de agenda werd gezet.

De Sociaaldemocratische Partij heeft maandag al opgeroepen tot het ontslag van Kurz en zijn volledig kabinet, om plaats te maken voor een regering van lopende zaken die volledig uit experts bestaat. Kurz riep alle oppositiepartijen, waaronder dus ook de FPÖ, maandag op om 'de stabiliteit te garanderen' in het land. In september vinden normaal gezien vervroegde verkiezingen plaats.

Aanleiding voor het ontslag is een video die toonde dat vicekanselier en FPÖ-voorzitter Heinz-Christian Strache tijdens een vakantie op Ibiza in 2017 bereid was geweest om zich te laten omkopen door een vrouw die zich presenteerde als een familielid van een Russische miljonair. Kickl was secretaris-generaal van extreemrechtse FPÖ op het moment van het schandaal en verantwoordelijk voor de Financiën van de partij. Strache nam ontslag als vicekanselier en partijvoorzitter, en Kurz kondigde zaterdag het einde van de coalitie van zijn conservatieve ÖVP met de FPÖ aan. De FPÖ had eerder op de dag gemeld dat alle ministers van de partij uit de regering van lopende zaken zouden stappen indien Kickl ontslagen zou worden. Kurz liet al weten de ministers te willen vervangen door experts en hoge ambtenaren. De ministers van de FPÖ die ontslag namen waren, naast Binnenlandse Zaken, bevoegd voor Buitenlandse Zaken, Defensie, Mobiliteit en Werk. De vraag is nu of zo'n regering een vertrouwensstemming door het parlement zou overleven, die door de oppositie voor volgende week op de agenda werd gezet.De Sociaaldemocratische Partij heeft maandag al opgeroepen tot het ontslag van Kurz en zijn volledig kabinet, om plaats te maken voor een regering van lopende zaken die volledig uit experts bestaat. Kurz riep alle oppositiepartijen, waaronder dus ook de FPÖ, maandag op om 'de stabiliteit te garanderen' in het land. In september vinden normaal gezien vervroegde verkiezingen plaats.