Politiecommissaris: George Zimmerman is een ’tikkende tijdbom’

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

George Zimmerman, de man die in de VS de zwarte tiener Trayvon Martin doodschoot, is een tijdbom, vindt de commissaris van zijn gemeente in Florida: vroeg of laat richt hij een bloedbad aan.

Een en ander blijkt uit e-mails die uitgewisseld werden tussen de commissaris en een inwoner nadat Zimmerman vorige week opgepakt werd voor het lastigvallen van zijn ex-vrouw.

De briefschrijver, een man genaamd Santiago Rodriguez, vindt dat Zimmerman een gevaar voor de gemeenschap is en verwijst daarbij naar twee recente Amerikaanse massaschietpartijen.

“Zimmerman is een Sandy Hook of een Aurora dat op het punt staat om te gebeuren”, schrijft hij. “Het is uw job om de gemeente die u dient te beschermen en daar faalt u compleet in.” (Op de Sandy Hook-school in Connecticut werden in december 2012 twintig kinderen en zes volwassenen doodgeschoten; in Aurora, Colorado, doodde een dolle schutter eerder dat jaar twaalf mensen; red.)

“Uw opmerking over Sandy Hook, daar ben ik het mee eens”, antwoordde Steve Bracknell, de commissaris van Lake Mary, even ten noorden van Orlando, waar zowel Rodriguez als Zimmerman wonen.

Confrontatie

George Zimmerman schoot op 26 februari in de naburige gemeente Sanford de ongewapende zwarte tiener Trayvon Martin dood. Zimmerman zegt dat hij dat deed uit zelfverdediging, hoewel hij Martin zelf achterna was gegaan en een confrontatie had uitgelokt. Zimmerman werd vrijgesproken, wat in grote delen van de VS voor publieke verontwaardiging zorgde.

Ook bij de confrontatie met zijn ex Shellie op 9 september was Zimmerman gewapend. Hij zou haar vader geslagen hebben en haar iPad over zijn knie in stukken gebroken. De politie onderzoekt de iPad, want Shellie zou er de hele confrontatie mee gefilmd hebben.

Zimmerman werd kortstondig gearresteerd. Of er ook een officiële aanklacht volgt, is vooralsnog onbekend. Zijn ex (de echtscheidingsprocedure is aan de gang) heeft haar eigen klacht alweer ingetrokken.

Buurtbewoner Rodriguez is er alleszins niet gerust in. “Het is duidelijk dat George een tikkende tijdbom is”, sluit hij een tweede e-mail af. “In het belang van de gemeente: geef uw onderzoek (naar het incident met de ex; red.) niet te gauw op. Anders zal je vroeg of laat weer een moeder of vader op CNN zien uithalen naar het systeem, omdat deze man doorgeslagen is.”

“Wat die afsluitende gedachte betreft, daar ben ik het nogmaals persoonlijk mee eens”, antwoordt de commissaris.

Incidenten met vuurwapens

Toen de e-mails uitlekten en de ronde begonnen te doen in de Amerikaanse media, nam Bracknell ietwat gas terug. De commissaris bevestigt dat mails echt zijn, maar zei aan de website ThinkProgress dat hij niet had willen zeggen dat Zimmerman een potentiële massamoordenaar is, alleen dat hij “wilde verwijzen naar het feit dat dat Zimmerman vaak betrokken schijnt te zijn bij incidenten met vuurwapens.”

In juli, vlak na de uitspraak in het proces Martin, werd Zimmerman, die nog steeds een vergunning heeft om een verborgen wapen te dragen, in Texas tegengehouden wegens overdreven snelheid. In augustus kreeg hij heel wat kritiek toen hij zich glimlachend liet fotograferen bij het bedrijf Kel-Tec, de maker van de PF-9, het pistool waarmee hij Trayvon Martin doodschoot.

Partner Content