Politie verjaagt rouwende familieleden MH370-slachtoffers

Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Agenten in burger verstoorden een bijeenkomst van rouwende familieleden van MH370-slachtoffers in Peking. Vrouwen werden aan de armen weggesleurd. De Boeing 777 van Malaysia Airlines is nu zes maanden vermist. ‘We worden behandeld als dissidenten’, menen sommige familieleden.

Ter herdenking van de ondertussen zes maanden vermiste vlucht MH370 van Malaysia Airlines, kwam familie van de passagiers samen aan een tempel in Peking. Hun gebeden werden verstoord door Chinese agenten in burger, die vrouwen aan de armen wegsleurden.

‘We worden bedrogen’

De bijeenkomst van rouwende familieleden veranderde in een soort manifestatie waarbij omstaanders huilden terwijl een man gedichten voordroeg die hij geschreven had sinds de verdwijning van het vliegtuig, zo schrijft The Guardian. Slechts enkele minuten later brak politie in burger door een muur van journalisten en werd de man toegeroepen ermee op te houden.

‘Ik denk dat Malaysia Airlines en de Maleisische regering mensen bedriegen’, zegt een man die zijn dochter op de vlucht verloor in de Britse krant. ‘De hele wereld kijkt toe, maar niemand vertelt ons iets. We weten niet of de Chinese president Xi Jinping iets weet, maar hopen dat als dat het geval is, hij het ons zal vertellen.’

Verboden te schrijven over situatie

In een poging om informatie te verkrijgen, zeggen de familieleden naar de Maleisische en Chinese overheden en zelfs de Verenigde Naties (VN) geschreven te hebben. Lokale advocaten weigeren te helpen wegens ‘problemen met de internationale wetgeving’ en Chinese journalisten wordt verboden uitvoerig te schrijven over de benarde situatie van de slachtoffers.

De familieleden kunnen dus op weinig plaatsen terecht in China om het onrecht dat hen wordt aangedaan, aan te klagen, meent The Guardian. Media en rechtbanken worden er gecontroleerd door de staat. Uiteindelijk leggen de slachtoffers zich toe op manifestaties, het internet en ongecensureerde buitenlandse media om hun boodschap over te brengen.

Familieleden gearresteerd en geslagen

Sommige slachtoffers geven aan als dissidenten behandeld te worden door de Chinese overheid, aldus The Guardian. In juli werden 30 familieleden gearresteerd, onder wie twee kinderen, omdat ze wilden blijven slapen in een hulpcentrum voor MH370-slachtoffers. De werknemers van het centrum hadden nochtans de toestemming gegeven. Minstens twee familieleden werden tijdens hun aanhouding geslagen, citeert de krant een familielid.

Ook als wrak gevonden wordt, geen antwoord

Malaysia Airlines had de familie van de vermiste passagiers elk meer dan 38.000 euro schadevergoeding aangeboden. De meesten zouden dat hebben afgewezen.

Na zes maanden is er nog steeds geen spoor van vlucht MH370 die 8 maart van de radar verdween. De Boeing 777 van Malaysia Airlines was op weg van Kuala Lumpur naar Peking, maar veranderde van koers. Er waren 239 passagiers aan boord, onder wie 154 met de Chinese nationaliteit.

Aan de hand van satellietinformatie wordt een gebied van 60.000 vierkante kilometer in de Indische oceaan ten westen van Australië afgespeurd naar restanten van het vliegtuig dat er vermoedelijk gecrasht is. Maar onderzoekers vrezen dat, ook al wordt het wrak gevonden, het zo lang onder water is geweest, dat het misschien niet meer zal kunnen onthullen wat de mysterieuze verdwijning veroorzaakt heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content