De autoriteiten hadden de jaarlijkse LGBT-optocht verboden, verwijzende naar de 'veiligheid van burgers en toeristen' en de 'openbare orde'.

De agenten vuurden op een groep van ongeveer 40 manifestanten. Kleine groepjes waren naar het Taksimplein in centrum-Istanboel afgezakt. De politie was talrijker aanwezig dan de deelnemers aan de Pride. Ook de twee vorige edities waren verboden. Het evenement was in het voorbije decennium steeds populairder geworden. De initiatiefnemers hadden gezegd dat ze toch van plan waren samen te komen in het stadscentrum, ondanks het verbod, omdat ze vinden dat ze het recht hebben om 'vreedzaam bijeen te komen'. Een extreemrechtse groep had ermee gedreigd de parade zelf te verhinderen, mocht de overheid er toestemming voor geven. In een statement verklaarde de gouverneur van Istanboel dat 'ernstige reacties' op de geplande mars via sociale media een rol hadden gespeeld in de beslissing om ze te verbieden.

De autoriteiten hadden de jaarlijkse LGBT-optocht verboden, verwijzende naar de 'veiligheid van burgers en toeristen' en de 'openbare orde'.De agenten vuurden op een groep van ongeveer 40 manifestanten. Kleine groepjes waren naar het Taksimplein in centrum-Istanboel afgezakt. De politie was talrijker aanwezig dan de deelnemers aan de Pride. Ook de twee vorige edities waren verboden. Het evenement was in het voorbije decennium steeds populairder geworden. De initiatiefnemers hadden gezegd dat ze toch van plan waren samen te komen in het stadscentrum, ondanks het verbod, omdat ze vinden dat ze het recht hebben om 'vreedzaam bijeen te komen'. Een extreemrechtse groep had ermee gedreigd de parade zelf te verhinderen, mocht de overheid er toestemming voor geven. In een statement verklaarde de gouverneur van Istanboel dat 'ernstige reacties' op de geplande mars via sociale media een rol hadden gespeeld in de beslissing om ze te verbieden.