Politie Hongkong herovert controle van parlement nadat betogers waren binnengedrongen

Actievoerders bestormen het parlementsgebouw op 1 juli 2019.

De oproerpolitie van Hongkong heeft maandagnacht de controle heroverd over het lokale parlement. Dat stelde een journaliste van het Franse nieuwsagentschap AFP ter plaatse vast. Betogers waren er binnengedrongen.

De betogers sloegen op de vlucht nadat de politie had gechargeerd en traangas had geschoten. De betogers, tegenstanders van de aan China getrouwe regering in Hongkong, waren een paar uur eerder het gebouw binnengedrongen. In de semi-autonome regio vinden de laatste weken ongeziene protesten plaats tegen een omstreden uitleveringswet die het mogelijk zou maken om verdachten van misdrijven uit te leveren aan China. Op 9 juni kwam 1 miljoen mensen op straat, op 16 juni bijna 2 miljoen. Op 1 juli, de verjaardag van de overdracht van de regio, vinden er jaarlijks manifestaties voor de democratie plaats. De betogers eisen onder meer dat er een nieuwe regeringsleider gekozen wordt via verkiezingen.

Manifestanten drongen parlementsgebouw binnen

In Hongkong zijn tegenstanders van de regering maandag het parlementsgebouw binnengedrongen. Maandag vond er een grote manifestatie voor de democratie plaats voor de 22ste verjaardag van de overdracht van de semi-autonome regio aan China door het Verenigd Koninkrijk in 1997.

De demonstranten droegen helmen, brillen en gezichtsmaskers en droegen paraplu’s om zich te beschermen tegen de pepperspray van de politie, en om hun gezicht te verbergen voor beveiligingscamera’s die in het gebouw hangen. In het gebouw haalden ze portretten van staatslui naar beneden en vernielden ze de veiligheidscamera’s. Verschillende betogers trokken naar de grote vergaderzaal en legden er een Britse vlag neer.

Ondertussen gingen manifestanten buiten aan het gebouw verder met het vernietigen van glazen panelen om de toegang tot het gebouw groter te maken. Anderen bouwden barricades tegen de politie.

De politie van Hongkong vaardigde maandagmiddag een ultimatum uit. In een Facebookboodschap waarschuwen de ordediensten dat ze binnen niet onafzienbare tijd het regeringsgebouw zouden ontruimen en dreigen ze ermee geweld te gebruiken tegen al wie zich verzet.

De Hongkongse regeringsleider Carrie Lam heeft de de ‘extreem gewelddadige’ invasie van het parlement veroordeeld. Lam zei op een persconferentie dat ze hoopte dat de samenleving ‘zo snel mogelijk weer normaliseert’ en sprak over ‘ontstellende en schokkende’ incidenten.

Tijdens de persconferentie zei de hoofdcommissaris van de politie, Stephen Lo, dat ‘de gewelddaden van de demonstranten duidelijk het niveau van de vreedzame eisen overtroffen’. De politieagenten konden niet anders dan het parlement verlaten en de manifestanten het gebouw laten bezetten, aldus Lo nog.

Ongeziene protesten

In de semi-autonome regio vinden de laatste weken ongeziene protesten plaats tegen een omstreden uitleveringswet die het mogelijk zou maken om verdachten van misdrijven uit te leveren aan China. Op 9 juni kwamen 1 miljoen mensen op straat, op 16 juni bijna 2 miljoen. Op 1 juli, de verjaardag van de overdracht van de regio van Groot-Brittannië aan China, vinden er jaarlijks manifestaties voor de democratie plaats. De betogers eisen onder meer dat er een nieuwe regeringsleider gekozen wordt via verkiezingen.

Maandagnamiddag trokken tientallen duizenden betogers door de straten. Eerder ’s ochtends blokkeerden ze de belangrijke toegangswegen naar de stad. Ze bezetten zeker drie belangrijke wegen en hielden het verkeer tegen met barrières in plastic en metaal. De voorbije jaren trokken die bijeenkomsten telkens een massa volk, vooral in 2014, toen de zogeheten parapluprotesten uitbraken. Betogers protesteerden toen 79 dagen in het zakencentrum van de stad voor meer democratie. Ze eisten dat China zich niet moeide met de politieke hervormingen, maar Peking deed geen toegevingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content