Politie gebruikt traangas tegen manifestanten op eerste dag ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’

Protest in Soedan (archiefbeeld). © Belga Image

De politie heeft zondag in de Soedanese hoofdstad Khartoem traangas gebruikt tegen manifestanten die wegblokkades wilden opzetten op de eerste dag van de ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’ in het land. De oppositie had daar zaterdag toe opgeroepen uit protest tegen de militaire machthebbers die beschuldigd worden van de brutale repressie van manifestanten eerder deze week.

De ongehoorzaamheid drukt zich uit in wegblokkades en een algemene staking en komt er een dag nadat naar verluidt twee oppositieleiders werden opgepakt. Vakbondskoepel SPA, een van de belangrijkste oppositiegroepen die had opgeroepen tot de burgerlijke ongehoorzaamheid, heeft enkel aan het personeel uit de gezondheidszorg gevraagd om wel te werken, zodat de mensen nog medisch zorgen kunnen krijgen.

Manifestanten verzamelden zondag in de Bahri, een wijk in het noorden van de Khartoem, onder meer stenen, autobanden, stukken ijzer en boomstronken om barricades op te zetten. De oproerpolitie reageerde snel met traangas. Volgens getuigen zijn de meeste wegen in Bahri afgesloten en zijn de meeste winkels gesloten gebleven. Ook het openbaar vervoer lijkt te zijn stilgevallen.

‘De burgerlijke ongehoorzaamheid en de algemene staking zijn onze vreedzame middelen om ons recht op leven weg te halen uit de handen van de barbaarse milities’, aldus SPA in een persbericht. De actie zal niet stoppen vooraleer er een civiele regering wordt geïnstalleerd.

Zaterdag was de Ethiopische premier Abiy Ahmed nog in Khartoem. Hij moet optreden als bemiddelaar tussen de oppositie en de militaire overgangsraad, die aan de macht is sinds de afzetting van president Omar al-Bashir op 11 april.

Vorige week maandag openden de veiligheidstroepen nog het vuur op vreedzame demonstranten die een sit-in hielden voor het hoofdkwartier van het leger in de hoofdstad Khartoem. Daarbij vielen tientallen doden. De oppositie spreekt van een bloedbad en van een klimaat van terreur in de hoofdstad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content