Op de Olympische Winterspelen in Sotsji hebben Russische militairen zwepen en pepperspray gebruikt om een protest van de punkband Pussy Riot in te dammen.

Zes leden van de protestgroep Pussy Riot hadden zich verzameld in het centrum van Sotsji. Toen ze hun restaurant verlieten, werden ze belaagd door kozakken. De band wilde net aan een optreden starten, waarin ze de erbarmelijke situatie van de Russische mensenrechten aan de kaak zou stellen.

Gitaar in vuilbak

Maar tot een daadwerkelijk protest kwam het niet. Toen Pussy Riot wilde starten, grepen militairen en veiligheidstroepen in. Ze trokken de felgekleurde maskers van de bandleden af, sloegen met een zweep en gooide een gitaar in de vuilbak.

Ook journalisten die verslag deden van het incident, werden brutaal weggeduwd. De Russische zender Russia Today filmde deze beelden en plaatste ze op Youtube (het filmpje is inmiddels verwijderd). De hardhandige tussenkomst duurde slechts enkele minuten.

Opgepakt voor diefstal

Eerder nog werden twee Pussy Riot-leden, Nadezhda Tolokonnikova en Maria Alyokhina, voor korte tijd gearresteerd. Zij werden verdacht van diefstal in een hotel.

Het duo was pas sinds december vrij na een bijna twee jaar durende opsluiting in een strafkamp. De bandleden werden veroordeeld omdat zij in een prominente kathedraal in Moskou tegen de Russische president Vladimir Poetin hadden geprotesteerd met een anti-Poetin lied. (AVE)

Op de Olympische Winterspelen in Sotsji hebben Russische militairen zwepen en pepperspray gebruikt om een protest van de punkband Pussy Riot in te dammen. Zes leden van de protestgroep Pussy Riot hadden zich verzameld in het centrum van Sotsji. Toen ze hun restaurant verlieten, werden ze belaagd door kozakken. De band wilde net aan een optreden starten, waarin ze de erbarmelijke situatie van de Russische mensenrechten aan de kaak zou stellen. Gitaar in vuilbak Maar tot een daadwerkelijk protest kwam het niet. Toen Pussy Riot wilde starten, grepen militairen en veiligheidstroepen in. Ze trokken de felgekleurde maskers van de bandleden af, sloegen met een zweep en gooide een gitaar in de vuilbak. Ook journalisten die verslag deden van het incident, werden brutaal weggeduwd. De Russische zender Russia Today filmde deze beelden en plaatste ze op Youtube (het filmpje is inmiddels verwijderd). De hardhandige tussenkomst duurde slechts enkele minuten. Opgepakt voor diefstal Eerder nog werden twee Pussy Riot-leden, Nadezhda Tolokonnikova en Maria Alyokhina, voor korte tijd gearresteerd. Zij werden verdacht van diefstal in een hotel. Het duo was pas sinds december vrij na een bijna twee jaar durende opsluiting in een strafkamp. De bandleden werden veroordeeld omdat zij in een prominente kathedraal in Moskou tegen de Russische president Vladimir Poetin hadden geprotesteerd met een anti-Poetin lied. (AVE)