Na Slovenië in 2008, Tsjechië in 2009 en Hongarije begin 2011, is Polen het vierde voormalige communistische land dat de Europese Unie zes maanden zal leiden. Met een bevolkingsaantal van 38 miljoen is Polen ook het grootste land dat tot de Europese Unie toetrad sinds de uitbreiding in 2004. Voor de Poolse eerste minister komt het voorzitterschap op een goed moment. Polen staat in het najaar namelijk voor parlementsverkiezingen. Tusk hoopt met zijn voorzitterschap zijn eigen partij de Civic Platform Party een streepje voor te geven.

Griekse crisis
De uitdagingen voor Polen liggen in de eerste plaats op economisch vlak. Zo wil Polen werk maken van het bevorderen van de economische groei in de eurozone. Dit wordt vermoedelijk een zware opdracht omdat Polen, de Europese Unie en de eurozone ook zonder verdere kleerscheuren moet leiden door de Griekse crisis. En die is nog niet bedwongen. De eurozone heeft ondertussen wel een nieuwe financieel bewakingsmechanisme geactiveerd om een financiële malaise à la Griekenland in de toekomst te vermijden.

Jean-Claude Trichet
Volgens Jean-Claude Trichet, nog even voorzitter van de Europese Centrale Bank, is het voorkomen van een nieuwe eurocrisis essentieel. EU-lidstaten moeten daarom kritisch durven zijn voor elkaar en durven afgeven op elkaars concurrentievermogen, budgettaire onevenwichten en arbeidskosten. De gesprekken zijn ondertussen gestart over het volgende budgettaire meerjarenplan voor de Europese Unie. Hoe erg de lidstaten van mening verschillen over de aanpak van de economische uitdagingen waar het voor staat zal de komende maanden duidelijk worden. Polen heeft al laten weten te zullen ijveren voor een groter budget om de economische groei te bevorderen.

Ook op buitenlands vlak wil Polen zich profileren door de banden met de oostelijke en zuidelijke buurlanden aan te halen. In september staat een "Eastern Summit" geprogrammeerd waarop een vrijhandelsakkoord met Oekraïne op de agenda staat. Polen wil ook verder werk maken van de uitbreidingsplannen van de Europese Unie. (INM)

Na Slovenië in 2008, Tsjechië in 2009 en Hongarije begin 2011, is Polen het vierde voormalige communistische land dat de Europese Unie zes maanden zal leiden. Met een bevolkingsaantal van 38 miljoen is Polen ook het grootste land dat tot de Europese Unie toetrad sinds de uitbreiding in 2004. Voor de Poolse eerste minister komt het voorzitterschap op een goed moment. Polen staat in het najaar namelijk voor parlementsverkiezingen. Tusk hoopt met zijn voorzitterschap zijn eigen partij de Civic Platform Party een streepje voor te geven.Griekse crisis De uitdagingen voor Polen liggen in de eerste plaats op economisch vlak. Zo wil Polen werk maken van het bevorderen van de economische groei in de eurozone. Dit wordt vermoedelijk een zware opdracht omdat Polen, de Europese Unie en de eurozone ook zonder verdere kleerscheuren moet leiden door de Griekse crisis. En die is nog niet bedwongen. De eurozone heeft ondertussen wel een nieuwe financieel bewakingsmechanisme geactiveerd om een financiële malaise à la Griekenland in de toekomst te vermijden. Jean-Claude Trichet Volgens Jean-Claude Trichet, nog even voorzitter van de Europese Centrale Bank, is het voorkomen van een nieuwe eurocrisis essentieel. EU-lidstaten moeten daarom kritisch durven zijn voor elkaar en durven afgeven op elkaars concurrentievermogen, budgettaire onevenwichten en arbeidskosten. De gesprekken zijn ondertussen gestart over het volgende budgettaire meerjarenplan voor de Europese Unie. Hoe erg de lidstaten van mening verschillen over de aanpak van de economische uitdagingen waar het voor staat zal de komende maanden duidelijk worden. Polen heeft al laten weten te zullen ijveren voor een groter budget om de economische groei te bevorderen. Ook op buitenlands vlak wil Polen zich profileren door de banden met de oostelijke en zuidelijke buurlanden aan te halen. In september staat een "Eastern Summit" geprogrammeerd waarop een vrijhandelsakkoord met Oekraïne op de agenda staat. Polen wil ook verder werk maken van de uitbreidingsplannen van de Europese Unie. (INM)