Zowel slecht opgeleide Poolse piloten als verkeerde instructies van de Russische verkeersleiders waren vorig jaar verantwoordelijk voor de crash van het vliegtuig van de toenmalige Poolse president Lech Kaczynski, die daarbij omkwam.

Dat staat in een Pools rapport dat vrijdag in Warschau werd voorgesteld.

Lech Kaczynski, zijn echtgenote en heel wat topfunctionarissen uit de regering en het leger waren op weg naar Rusland toen hun vliegtuig te pletter stortte in Smolensk op 10 april vorig jaar. In totaal vielen 96 doden.

Het rapport werd opgemaakt door 34 experts, die 14 maanden nodig hadden om alle details van de crash te onderzoeken. UIt het rapport blijkt dat de rusttijden voor piloten niet gerespecteerd werden en trainingsvluchten niet werden uitgevoerd. Ook de inspectie van de elite-eenheid functioneerde niet, aldus het rapport. Tijdens de aanvliegroute hadden de
piloten verkeerde hoogtemeters gebruikt en het landingsmanoeuvre te laat afgebroken.

Warschau verwierp een rapport dat Rusland in januari had vrijgegeven, en zei dat het tendentieus was. In dat rapport werd de Russische luchtverkeersleiding van alle fouten vrijgesproken en alle schuld toegewezen aan de Poolse bevelhebber van de luchtmacht die de bemanning had gedwongen om de piloten te laten landen ondanks de barslechte weersomstandigheden.

Minister van Defensie neemt ontslag

De Poolse minister van Defensie Bogdan Klich heeft naar aanleiding van verwijten in het verslag ontslag genomen. De Poolse premier Donald Tusk meldt aan de pers dat hij dat ontslag aanvaard heeft. Een regeringscommissie had 'vele blunders' in de luchtmachtwing 36 vastgesteld, die voor vliegreizen van politici verantwoordelijk is.

Belangrijke schuldvraag

De schuldvraag speelt een belangrijke rol in de strijd voor de parlementsverkiezingen van oktober. De nationaalconservatieve oppositie rond de tweelingsbroer van de verongelukte staatsleider, Jaroslav Kaczynski, eist allang persoonlijke genoegdoening.

Bij de crash 15 maanden geleden in het West-Russische Smolensk zijn de Poolse president Lech Kaczynski, zijn echtgenote Maria en 94 andere prominenten uit de politieke, economische, religieuze en militaire sector om het leven gekomen. Het toestel TU-154 was bij zijn poging om te landen in de dichte mist neergestort, niemand overleefde de
crash. (Belga/KVDA/SD)

Zowel slecht opgeleide Poolse piloten als verkeerde instructies van de Russische verkeersleiders waren vorig jaar verantwoordelijk voor de crash van het vliegtuig van de toenmalige Poolse president Lech Kaczynski, die daarbij omkwam. Dat staat in een Pools rapport dat vrijdag in Warschau werd voorgesteld. Lech Kaczynski, zijn echtgenote en heel wat topfunctionarissen uit de regering en het leger waren op weg naar Rusland toen hun vliegtuig te pletter stortte in Smolensk op 10 april vorig jaar. In totaal vielen 96 doden. Het rapport werd opgemaakt door 34 experts, die 14 maanden nodig hadden om alle details van de crash te onderzoeken. UIt het rapport blijkt dat de rusttijden voor piloten niet gerespecteerd werden en trainingsvluchten niet werden uitgevoerd. Ook de inspectie van de elite-eenheid functioneerde niet, aldus het rapport. Tijdens de aanvliegroute hadden de piloten verkeerde hoogtemeters gebruikt en het landingsmanoeuvre te laat afgebroken. Warschau verwierp een rapport dat Rusland in januari had vrijgegeven, en zei dat het tendentieus was. In dat rapport werd de Russische luchtverkeersleiding van alle fouten vrijgesproken en alle schuld toegewezen aan de Poolse bevelhebber van de luchtmacht die de bemanning had gedwongen om de piloten te laten landen ondanks de barslechte weersomstandigheden. Minister van Defensie neemt ontslagDe Poolse minister van Defensie Bogdan Klich heeft naar aanleiding van verwijten in het verslag ontslag genomen. De Poolse premier Donald Tusk meldt aan de pers dat hij dat ontslag aanvaard heeft. Een regeringscommissie had 'vele blunders' in de luchtmachtwing 36 vastgesteld, die voor vliegreizen van politici verantwoordelijk is. Belangrijke schuldvraagDe schuldvraag speelt een belangrijke rol in de strijd voor de parlementsverkiezingen van oktober. De nationaalconservatieve oppositie rond de tweelingsbroer van de verongelukte staatsleider, Jaroslav Kaczynski, eist allang persoonlijke genoegdoening. Bij de crash 15 maanden geleden in het West-Russische Smolensk zijn de Poolse president Lech Kaczynski, zijn echtgenote Maria en 94 andere prominenten uit de politieke, economische, religieuze en militaire sector om het leven gekomen. Het toestel TU-154 was bij zijn poging om te landen in de dichte mist neergestort, niemand overleefde de crash. (Belga/KVDA/SD)