Er zijn elf kandidaten voor het hoogste ambt in Polen. Onder hen huidig president Bronislaw Komorowski, die in de peilingen als favoriet geldt.

Mogelijk komt het over twee weken tot een tweede ronde waarin Komorowski het zal moeten opnemen tegen Adrzej Duda. Vandaag kunnnen de ruim 30 miljoen stemgerechtigden nog tot 21 uur gaan stemmen.

De presidentsverkiezingen gelden als een graadmeter voor de parlementsverkiezingen later dit jaar. Komorowski is de kandidaat van de conservatief-liberale regeringspartij Burgerplatform (Platforma Obywatelska), en Duda komt op voor het nog conservatiever, maar minder liberale Recht en Rechtvaardigheid (Prawo i Sprawiedliwosc), de partij van wijlen de president Lech Kaczynski.

In de laatste opiniepeiling haalde Komorowski net geen 40 procent van de stemmen - eerdere peilingen voorspelden hem nog een uitslag van boven de 50 procent. Duda zou 30 procent van de stemmen binnenhalen.

Recht en Rechtvaardigheid hoopt dat de slinkende populariteit van Komorowski niet alleen hun kansen doet toenemen in de tweede ronde, maar hen ook een grotere vertegenwoordiging in het parlement kan opleveren na de parlementsverkiezingen.

De Poolse president moet zijn land in het buitenland vertegenwoordigen, en kan de wetgevende agenda in het parlement mee bepalen. Daarnaast heeft hij ook een veto-recht. (Belga/BO)

Er zijn elf kandidaten voor het hoogste ambt in Polen. Onder hen huidig president Bronislaw Komorowski, die in de peilingen als favoriet geldt. Mogelijk komt het over twee weken tot een tweede ronde waarin Komorowski het zal moeten opnemen tegen Adrzej Duda. Vandaag kunnnen de ruim 30 miljoen stemgerechtigden nog tot 21 uur gaan stemmen. De presidentsverkiezingen gelden als een graadmeter voor de parlementsverkiezingen later dit jaar. Komorowski is de kandidaat van de conservatief-liberale regeringspartij Burgerplatform (Platforma Obywatelska), en Duda komt op voor het nog conservatiever, maar minder liberale Recht en Rechtvaardigheid (Prawo i Sprawiedliwosc), de partij van wijlen de president Lech Kaczynski. In de laatste opiniepeiling haalde Komorowski net geen 40 procent van de stemmen - eerdere peilingen voorspelden hem nog een uitslag van boven de 50 procent. Duda zou 30 procent van de stemmen binnenhalen. Recht en Rechtvaardigheid hoopt dat de slinkende populariteit van Komorowski niet alleen hun kansen doet toenemen in de tweede ronde, maar hen ook een grotere vertegenwoordiging in het parlement kan opleveren na de parlementsverkiezingen. De Poolse president moet zijn land in het buitenland vertegenwoordigen, en kan de wetgevende agenda in het parlement mee bepalen. Daarnaast heeft hij ook een veto-recht. (Belga/BO)