Polen

Jeroen Zuallaert

Naar aanleiding van de Europese verkiezingen sprak Knack.be met 27 experten uit evenveel EU-landen over de campagne, het EU-lidmaatschap en de prioriteiten na de verkiezingen.

Polen

Lid sinds: 2004

Aantal parlementszetels: 51

45% van de bevolking zegt de EU te vertrouwen.

Hoe verloopt de Europese campagne?

Er is redelijk wat media-aandacht voor de Europese verkiezingen. De kandidaten variëren van een onlangs gestopte bokser (die in het parlement wil vechten voor christelijke waarden) over enkele voormalige ministers en academici (die opvallend sceptisch zijn) tot de echte nationalisten, maar die zijn toch in de minderheid.

Is EU-lidmaatschapvoor uw land de voorbije jaren voordelig geweest?

Polen heeft het op economisch vlak nog nooit zo goed gedaan, en dat komt grotendeels door de Europese Unie. Alle parameters van welzijn, veiligheid en competitiviteit zijn fors gestegen, soms zelfs verdubbeld. De voorbije tien jaar heeft de EU ongeveer 83 miljoen euro geïnvesteerd in snelwegen, luchthavens, openbaar vervoer, infrastructuur en landbouw. Alleen de hoge werkloosheidsgraad, de kwaliteit van bestuur en sociale ongelijkheid zijn nog steeds een uitdaging.

Neemt het euroscepticisme toe in uw land?

In de publieke opinie is het vertrouwen de voorbije jaren stabiel gebleven. Veel kandidaten noemen zich eurosceptisch, maar de kandidaten van de grote partijen op een verkiesbare plaats zijn toch eerder pragmatisch. De meeste topkandidaten zitten ondertussen al tien jaar in het parlement.

Wat moet na de verkiezingen voor de Europese Unie de absolute prioriteit worden?

Het Europese Parlement moet een model ontwikkelen om democratie op Europees niveau te ontwikkelen. Daarnaast doet de EU er goed aan om een energiebeleid uit te stippelen, zoals dat ten tijde van de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal het geval was.

(Andrzej Harasimowicz, Universiteit van Warschau)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content