‘Poetins volgende doelwit is Finland’

Vladimir Poetin © Reuters
Trui Engels Journalist Knack.be

Finland heeft de voorbije weken de grenscontroles opgevoerd omdat Vladimir Poetin mogelijk ‘hetgeen beschermt wat hem en zijn voorgangers toebehoort’.

Nadat Vladimir Poetin het schiereiland Krim inlijfde, vreest een van zijn voormalige adviseurs dat de Russische president niet zal stoppen tot hij Wit-Rusland, de Baltische staten en Finland heeft ‘veroverd’. Dat zegt hij in een interview met de Zweedse krant Svenska Dagbladet.

Volgens Andrej Illarionov, Poetins hoofdeconoom van 2000 tot 2005, wil Poetin ‘historische gerechtigheid’ met een terugkeer naar de tijd van de laatste tsaar, Nicholas II, en de Sovjet-Unie onder Stalin.

Andrej Illarionov was de voorbije jaren verantwoordelijk voor het economisch beleid van Rusland en trad geregeld op als Poetins persoonlijke vertegenwoordiger op tal van G8-bijeenkomsten.

In Svenska Dagbladet waarschuwt hij dat Rusland zal argumenteren dat de onafhankelijkheid van Finland in 1917 een daad was van ‘verraad van de nationale belangen’. ‘Poetin beschermt hetgeen wat hem en zijn voorgangers toebehoort’, aldus Illarionov.

Geen onmiddellijke dreiging

‘Delen van Georgië, Oekraïne, Wit-Rusland, de Baltische staten en Finland zijn landen waar Poetin naar eigen zeggen recht op heeft’, meent Illarionov. ‘De westerse leiders lijken volledig te zijn vergeten dat er sommige leiders in de wereld zijn die andere landen willen veroveren.’ Al voegt de voormalige adviseur er aan toe dat er geen onmiddellijke dreiging is voor een Russische annexatie. ‘Het staat noch vandaag noch morgen op Poetins agenda.’

Op de vraag wat men moet doen om Poetin te stoppen, antwoordt Illarionov dat sancties niet werken. Integendeel, ze helpen Poetin omdat ze zijn ‘wereldbeeld bevestigen’. ‘We moeten met alle mogelijke middelen weerstand bieden’, zegt hij. ‘Ik ben geen bloeddorstig persoon, maar soms is er geen andere uitweg dan een militair ingrijpen om een vijand te stoppen.’

Aangezien Finland geen lid is van de NAVO zou een Russische aanval niet beschouwd worden als een aanval tegen de alliantie. De chef van de Finse luchtmacht zegt dat de veiligheidsoperaties boven de Baltische Zee de laatste weken zijn opgevoerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content