Alexander Doegin, zelfverklaard profeet van Vladimir Poetin, suggereert om Poetin ten val te brengen

Alexander Doegin © reuters
Rafael Porto Carrero

Ja, u las de titel correct. Aleksandr Doegin, de zelfverklaarde profeet van Vladimir Poetin, heeft op Telegram opgeroepen om president Vladimir Poetin ten val te brengen. Doegin liet doorschemeren dat de Russische president zelfs zou moeten worden gedood na de vernederende nederlaag van Moskou in Cherson.

De ultrarechtse nationalist Alexander Doegin uit daarmee de al langer heersende frustratie onder Russische extreemnationalisten over Poetins mislukte invasie in Oekraïne. De dochter van Doegin werd in augustus met een autobom vermoord.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het gaat Doegin echter niet om de wreedheden van Rusland in Oekraïne. Hij wil de invasie escaleren. De terugtrekking van de Russische troepen uit Cherson ziet hij als het kwetsen van de Russische trots.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Doegin citeert uit een verhaal van de Golden Bough van James Frazer waarin de koning wordt gedood omdat hij er niet in slaagde het te laten regenen tijdens een droogteperiode. Daarop werd zijn maag opengereten.

In zijn tirade schreef Doegin: ‘We geven de heerser absolute volheid van macht, en hij redt ons allemaal, het volk, de staat, het volk, de burgers op een kritiek moment.’

‘Als hij zich daarvoor omringt met stront of spuugt op sociale rechtvaardigheid, is dat onaangenaam, zolang als hij ons maar redt. En wat als dat niet lukt? ‘Dan – het lot van de ‘koning van de regens’.’

Kort nadat hij zijn uitbarsting op Telegram had geplaatst, werd zijn tirade tegen Poetin verwijderd. Hij ontkent ondertussen zijn boodschap als zijnde fake news en zou Poetin nog altijd steunen. Het is wel opvallend dat het zogezegde fake news nog steeds in een Italiaanse versie bij een bevriende thinktank te lezen is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content