"Het is belangrijk de humanitaire componenten van het Syrische conflict uit te breiden, vooral humanitaire hulp voor het Syrische volk", zei Poetin zaterdag bij de start van zijn ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel in het Duitse Meseberg, vlak bij Berlijn.

Volgens de Russische leider moet de infrastructuur hersteld worden, opdat vluchtelingen uit het buitenland kunnen terugkeren, niet enkel uit Europa, maar ook uit buurlanden Jordanië, Libanon en Turkije. Rusland is een bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad.

Merkel wees op haar beurt op de gedeelde verantwoordelijkheid van Duitsland en Rusland voor oplossingen van de crisissen in Syrië en Oekraïne.

Merkel verduidelijkte dat ze op vorderingen hoopt in het conflict tussen pro-Russische separatisten en regeringstroepen in Oost-Oekraïne. Daarbij is een missie van VN-blauwhelmen mogelijk aan de orde om toe te zien op een wapenstilstand. Duitsland wil samen met Frankrijk verder optreden als bemiddelaar tussen Rusland en Oekraïne.

Poetin drukte de hoop uit dat zo'n VN-missie de vrede in Oekraïne kan herstellen. Hij vertegenwoordigde de pro-Russische rebellen bij eerdere vredesgesprekken, waaraan ook Merkel deelnam.

Tijdens hun ontmoeting in Meseberg spraken Merkel en Poetin ook over de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2, tussen Rusland en Duitsland. Volgens Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov willen beiden het project beschermen voor inmenging van buitenaf. Ook werd het puur commerciële karakter van het project beklemtoond. Poetin zou naar verluidt niet hebben uitgesloten dat de gastransit door Oekraïne wordt voortgezet, zodra de pijpleiding is voltooid.

Merkel reist volgende week naar de gewezen Sovjetrepublieken Georgië, Armenië en Azerbeidzjan. Daar wordt onder meer gesproken over een alternatieve pijpleiding naar Europa om de afhankelijkheid van Russisch gas in te perken.

"Het is belangrijk de humanitaire componenten van het Syrische conflict uit te breiden, vooral humanitaire hulp voor het Syrische volk", zei Poetin zaterdag bij de start van zijn ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel in het Duitse Meseberg, vlak bij Berlijn.Volgens de Russische leider moet de infrastructuur hersteld worden, opdat vluchtelingen uit het buitenland kunnen terugkeren, niet enkel uit Europa, maar ook uit buurlanden Jordanië, Libanon en Turkije. Rusland is een bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad.Merkel wees op haar beurt op de gedeelde verantwoordelijkheid van Duitsland en Rusland voor oplossingen van de crisissen in Syrië en Oekraïne. Merkel verduidelijkte dat ze op vorderingen hoopt in het conflict tussen pro-Russische separatisten en regeringstroepen in Oost-Oekraïne. Daarbij is een missie van VN-blauwhelmen mogelijk aan de orde om toe te zien op een wapenstilstand. Duitsland wil samen met Frankrijk verder optreden als bemiddelaar tussen Rusland en Oekraïne. Poetin drukte de hoop uit dat zo'n VN-missie de vrede in Oekraïne kan herstellen. Hij vertegenwoordigde de pro-Russische rebellen bij eerdere vredesgesprekken, waaraan ook Merkel deelnam. Tijdens hun ontmoeting in Meseberg spraken Merkel en Poetin ook over de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2, tussen Rusland en Duitsland. Volgens Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov willen beiden het project beschermen voor inmenging van buitenaf. Ook werd het puur commerciële karakter van het project beklemtoond. Poetin zou naar verluidt niet hebben uitgesloten dat de gastransit door Oekraïne wordt voortgezet, zodra de pijpleiding is voltooid. Merkel reist volgende week naar de gewezen Sovjetrepublieken Georgië, Armenië en Azerbeidzjan. Daar wordt onder meer gesproken over een alternatieve pijpleiding naar Europa om de afhankelijkheid van Russisch gas in te perken.