De aanslag op een trolleybus in de Zuid-Russische stad Volgograd, waarbij 15 doden en 27 gewonden vielen, is een zelfmoordactie. Naar alle waarschijnlijkheid is ze gelinkt met de aanslag van een dag eerder in het centraal station van de stad.

De explosie had plaats om 8.23 uur plaatselijke tijd (5.23 uur Belgische tijd). Volgens beelden vertoond op de Russische televisie werd het voertuig totaal vernield door de krachtige explosie.

Jonge mensen

Uit de eerste elementen van het onderzoek blijkt dat de bom tot ontploffing werd gebracht door een "kamikaze van het mannelijke geslacht", zo zegt het Russische onderzoekscomité in een persbericht. De explosieven die gebruikt werden voor de aanslag zijn "identiek" aan degene die zondag gebruikt werden, wat "de versie van een link tussen de twee aanslagen bevestigt", aldus de instelling die de belangrijkste onderzoeken in Rusland uitvoert. De bom bevatte minstens vier kilogram TNT-springstof en zou met metalen onderdelen zijn gevuld.

Ooggetuigen zeggen dat er veel jonge mensen waren onder de passagiers op de trolleybus. Volgens mensen in de buurt van de veiligheidszone die werd ingesteld door de politie, waren ze op weg waren naar hun colleges en universiteiten.

Olympische Winterspelen

Zondag had in diezelfde stad een zelfmoordaanslag in het spoorwegstation al aan zeker zeventien mensen het leven gekost. In oktober werden bij een zelfmoordaanslag met een bom ten minste zes passagiers gedood op een bus in Volgograd.

De Russische president Vladimir Poetin kondigt een versterking van de veiligheidsmaatregelen aan in heel Rusland. De voorzitter van het Russisch Olympisch Comité zei kort daarvoor wel dat voor Sotsji, de stad op 600 kilometer van Volvograd waar binnen zes weken de Olympische Winterspelen beginnen, al voldoende veiligheidsmaatregelen getroffen zijn. (Belga/TE)

De aanslag op een trolleybus in de Zuid-Russische stad Volgograd, waarbij 15 doden en 27 gewonden vielen, is een zelfmoordactie. Naar alle waarschijnlijkheid is ze gelinkt met de aanslag van een dag eerder in het centraal station van de stad.De explosie had plaats om 8.23 uur plaatselijke tijd (5.23 uur Belgische tijd). Volgens beelden vertoond op de Russische televisie werd het voertuig totaal vernield door de krachtige explosie.Uit de eerste elementen van het onderzoek blijkt dat de bom tot ontploffing werd gebracht door een "kamikaze van het mannelijke geslacht", zo zegt het Russische onderzoekscomité in een persbericht. De explosieven die gebruikt werden voor de aanslag zijn "identiek" aan degene die zondag gebruikt werden, wat "de versie van een link tussen de twee aanslagen bevestigt", aldus de instelling die de belangrijkste onderzoeken in Rusland uitvoert. De bom bevatte minstens vier kilogram TNT-springstof en zou met metalen onderdelen zijn gevuld. Ooggetuigen zeggen dat er veel jonge mensen waren onder de passagiers op de trolleybus. Volgens mensen in de buurt van de veiligheidszone die werd ingesteld door de politie, waren ze op weg waren naar hun colleges en universiteiten.Zondag had in diezelfde stad een zelfmoordaanslag in het spoorwegstation al aan zeker zeventien mensen het leven gekost. In oktober werden bij een zelfmoordaanslag met een bom ten minste zes passagiers gedood op een bus in Volgograd. De Russische president Vladimir Poetin kondigt een versterking van de veiligheidsmaatregelen aan in heel Rusland. De voorzitter van het Russisch Olympisch Comité zei kort daarvoor wel dat voor Sotsji, de stad op 600 kilometer van Volvograd waar binnen zes weken de Olympische Winterspelen beginnen, al voldoende veiligheidsmaatregelen getroffen zijn. (Belga/TE)