Een groep Russen wil president Vladimir Poetin als kandidaat voordragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. Dat meldt het Russische persagentschap Itar-Tass. Volgens de groep heeft de Russische president een grootschalig conflict kunnen voorkomen met zijn voorstel om de chemische wapens in Syrië te ontmantelen.

De Russische vereniging voor internationale samenwerking wil president Vladimir Poetin nomineren voor de Nobelprijs voor de Vrede. De groep vindt dat hun president die prijs meer verdient dan zijn Amerikaanse ambtsgenoot. Barack Obama kreeg de vredesprijs in 2009.

De Russische president speelde onder meer een belangrijke rol in de oorlog in Tsjetsjenië, hij viel buurland Georgië binnen na een opstand in de regio Zuid-Ossetië en hij was een hevig tegenstander van het NAVO-optreden in Libië. Bovendien steunt Poetin vandaag nog steeds het Syrische regime in de VN-Veiligheidsraad.

Vladimir de Vredestichter

Niettemin wil de belangengroep de Russische president voordragen bij het Nobelprijscomité in Oslo. Voorzitter Georgi Trapeznikov van de vereniging vindt dat hij de prijs verdient vanwege zijn pogingen om vrede te brengen in conflictgebieden. Door zijn voorstel om het chemische arsenaal in Syrië te ontmantelen heeft hij immers een aanval van de Verenigde Staten voorkomen.

Zijn kandidatuur wordt onder meer gesteund door Iosif Kobzon, een bekend Russisch zanger en Doemalid. Kobzon verwondert zich erover dat de Amerikaanse president Obama in 2009 de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen. De Verenigde Staten voeren onder zijn bewind aanvallen uit in Irak en Afghanistan. Poetin daarentegen doet een poging om de burgeroorlog in Syrië te stoppen. (YD)

Een groep Russen wil president Vladimir Poetin als kandidaat voordragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. Dat meldt het Russische persagentschap Itar-Tass. Volgens de groep heeft de Russische president een grootschalig conflict kunnen voorkomen met zijn voorstel om de chemische wapens in Syrië te ontmantelen.De Russische vereniging voor internationale samenwerking wil president Vladimir Poetin nomineren voor de Nobelprijs voor de Vrede. De groep vindt dat hun president die prijs meer verdient dan zijn Amerikaanse ambtsgenoot. Barack Obama kreeg de vredesprijs in 2009.De Russische president speelde onder meer een belangrijke rol in de oorlog in Tsjetsjenië, hij viel buurland Georgië binnen na een opstand in de regio Zuid-Ossetië en hij was een hevig tegenstander van het NAVO-optreden in Libië. Bovendien steunt Poetin vandaag nog steeds het Syrische regime in de VN-Veiligheidsraad.Niettemin wil de belangengroep de Russische president voordragen bij het Nobelprijscomité in Oslo. Voorzitter Georgi Trapeznikov van de vereniging vindt dat hij de prijs verdient vanwege zijn pogingen om vrede te brengen in conflictgebieden. Door zijn voorstel om het chemische arsenaal in Syrië te ontmantelen heeft hij immers een aanval van de Verenigde Staten voorkomen.Zijn kandidatuur wordt onder meer gesteund door Iosif Kobzon, een bekend Russisch zanger en Doemalid. Kobzon verwondert zich erover dat de Amerikaanse president Obama in 2009 de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen. De Verenigde Staten voeren onder zijn bewind aanvallen uit in Irak en Afghanistan. Poetin daarentegen doet een poging om de burgeroorlog in Syrië te stoppen. (YD)