Poetin veegt Obama de mantel uit in New York Times-opiniestuk

Vladimir Putin © REUTERS
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In een bijdrage in The New York Times pleit de Russische president Vladimir Poetin tegen een militaire interventie in Syrië. “We moeten ophouden de taal van geweld te gebruiken en terugkeren naar het pad van een beschaafd diplomatiek en politiek vergelijk.”

Poetins opiniestuk komt een dag nadat VS-president Barack Obama in een rechtstreekse televisietoespraak tegelijkertijd een Amerikaanse gewapende tussenkomst in Syrië bepleitte, maar ook aankondigde dat hij het Russische initiatief om de Syrische chemische wapens onder internationaal toezicht te stellen kans op slagen wil geven.

Een stemming in het Amerikaanse parlement over een aanval op Syrië is uitgesteld. Obama had die wellicht verloren. In de VN-Veiligheidsraad wordt er ondertussen gezocht naar een manier om het Russische plan uit te voeren.

Onschuldige slachtoffers en escalatie

In zijn opiniestuk pleit Poetin ervoor om de crisis diplomatiek te beslechten binnen de Verenigde Naties. “Iets anders is onaanvaardbaar onder het VN-handvest en zou een daad van agressie zijn.” Hij waarschuwt ook voor de consequenties van Amerikaans militair optreden.

“De potentiële aanval van de VS op Syrië, tegen sterke oppositie in van veel landen en vooraanstaande politieke en religieuze leiders, waaronder de paus, zal resulteren in meer onschuldige slachtoffers en escalatie, en kan het conflict doen uitbreiden tot ver buiten de Syrische grenzen. Een aanval zou het geweld vergroten en een nieuwe golf van terrorisme veroorzaken. Hij zou multilaterale inspanningen ondermijnen om het Iraanse nucleaire probleem en het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen, en het Midden-Oosten en Noord-Afrika verder destabiliseren.”

Poetin waarschuwt ook voor de extremistische elementen binnen het Syrische verzet. “Er zijn weinig voorvechters van de democratie in Syrië, maar er zijn meer dan genoeg Al-Qaedastrijders en extremisten van allerlei pluimage”, stelt hij. “De huurlingen uit Arabische landen die meevechten, samen met honderden militanten uit westerse landen en zelfs Rusland, zijn een bron van diepe zorg. Zou het niet kunnen dat die naar onze landen terugkeren met de ervaring die ze hebben opgedaan in Syrië?”

“Niemand betwijfelt dat er gifgas is gebruikt in Syrië”, schrijft Poetin. “Maar er is goede reden om te geloven dat het niet door het Syrische leger gebruikt is, maar door de oppositie, om een interventie uit te lokken van hun machtige buitenlandse bondgenoten, die de zijde van de fundamentalisten zouden kiezen. Rapporten dat de militanten een andere aanval voorbereiden – deze keer in Israël – kunnen niet genegeerd worden.”

Brute macht

Dat een buitenlandse leider zich in een Amerikaans debat mengt met een opiniestuk in de belangrijkste krant van het land, is op zijn zachtst gezegd ongebruikelijk. Poetin spaart de kritiek op de VS bovendien niet.

“Het is alarmerend dat militaire interventie in de interne conflicten van andere landen gemeenplaats is geworden voor de Verenigde Staten. Dient dat de Amerikaanse belangen op lange termijn? Ik betwijfel het. Miljoenen in de hele wereld zien Amerika niet als een model van democratie, maar als een land dat zich exclusief bedient van brute macht en coalities bij elkaar knutselt onder de slogan ‘Je bent voor ons of je bent tegen ons.'”

Poetin zegt dat het vertrouwen tussen Barack Obama en hemzelf groeit. Hij verwelkomt Obama’s bereidheid om de dialoog voort te zetten met Rusland en Syrië. “We moeten ophouden de taal van geweld te gebruiken en terugkeren naar het pad van een beschaafd diplomatiek en politiek vergelijk.”

Maar tegelijkertijd – en dat zal in veel Amerikaanse kringen allerminst in goede aarde vallen – haalt hij uit naar het ‘Amerikaanse exceptionalisme’, het in de VS diepgewortelde idee dat de Amerika fundamenteel anders is dan andere landen en een speciale taak heeft in de wereld.

Ook Obama haalde dat exceptionalisme in zijn speech dinsdag aan als reden waarom de VS moet tussenkomen in Syrië. Daar is Poetin het niet mee eens. “Het is extreem gevaarlijk om mensen aan te moedigen om zichzelf als uitzonderlijk te zien, wat de motivatie ook is. Er zijn grote landen en kleine, rijke en arme, landen met lange democratische tradities en landen die hun weg naar de democratie nog aan het vinden zijn. We zijn allemaal anders, maar wanneer we om de zegen van God vragen, mogen we niet vergeten dat God ons allemaal als gelijken geschapen heeft.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content