Poetin: ‘Snowden wil zo snel mogelijk weg uit Rusland’

© Reuters

De Russische president Vladimir Poetin zegt dat NSA- klokkenluider Edward Snowden wil vertrekken ‘zodra het kan’. Volgens hem ligt het aan de VS dat Snowden vastzit in de transferzone in Moskou.

Poetin, geciteerd oor het persbureau AFP, zegt dat Snowden vastzit in Rusland, omdat de Verenigde Staten hebben gezorgd dat hij niet verder kon reizen. “Ze hebben alle landen waar hij welkom was geïntimideerd en Snowden zo geblokkeerd.”

Voorlopig asiel

De Russische president zei eerder dat hij Snowden nooit zal uitleveren, maar dat de voormalige medewerker van de Amerikaanse nationale veiligheidsdienst wel moet stoppen met zijn ‘acties die de Amerikaanse bondgenoot schaden’.

Vrijdag liet Snowden tijdens een persconferentie weten dat hij asiel wil aanvragen in Rusland. Zo kan hij vervolgens doorreizen naar een van de Zuid-Amerikaanse landen die hem asiel willen verlenen.

Poetin zei maandag dat er aanwijzingen zijn dat Snowden wil stoppen met zijn ‘politieke activiteiten’ tegen de Verenigde Staten. Snowden heeft hier nog niet op gereageerd.

Afluisterpraktijken

Edward Snowden werkte voor de Amerikaanse organisaties CIA en NSA. Hij had daardoor toegang tot geheime informatie over afluisterpraktijken van Amerikaanse veiligheidsorganisaties, die hij doorspeelde naar Europese media.

Op 23 juni kwam Snowden aan op de luchthaven van Moskou. Hij was vanuit Hongkong op weg naar Cuba, maar kon niet verder reizen en zit sindsdien vast in de transitzone. (Elsevier/Claartje Vogel/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content