Poetin schenkt gratie aan politieke tegenstanders

Nadezjda Tolokonnikova van de meidengroep Pussy Riot komt binnenkort wellicht vrij © REUTERS

In het kader van een nieuwe amnestiewet kunnen onder meer oliemagnaat Michail Chodorkovski, de leden van de punkformatie Pussy Riot en de Greenpeaceactivisten vrijkomen in Rusland.

De Russische president Vladimir Poetin wil amnestie schenken aan de voormalige oliemagnaat Michail Chodorkovski. Dat meldt de Britse omroep BBC. Ook de twee muzikanten van de punkgroep Pussy Riot en de Greenpeaceactivisten zullen wellicht spoedig vrijkomen.

President Poetin heeft aangekondigd dat hij in het kader van een nieuwe amnestiewet gratie wil verlenen aan voormalig oliemagnaat Michail Chodorkovski. Op een persconferentie gaf Poetin aan dat hij kort geleden een gratieverzoek had gekregen van Chodorkovski. De advocaten van de dissident weerspreken dat bericht.

Als gedelegeerd bestuurder van het oliebedrijf Yukos was Chodorkovski ooit de rijkste man in Rusland. Sinds 2003 zit hij samen met zijn zakenpartner Platon Lebedev vast wegens belastingontduiking, witwassen en verduistering. In juli oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat het proces tegen Chodorkovski oneerlijk is verlopen. Van politieke motivatie vond het Hof echter onvoldoende sporen.

Amnestiewet

Daarnaast komen ook de twee leden van de punkgroep Pussy Riot vrij door de amnestiewet. Nadezjda Tolokonnikova en Maria Aljochina werden vorig jaar gearresteerd in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou, toen ze er een protestlied zongen tegen Poetin. De twee groepsleden werden tot twee jaar strafkamp veroordeeld wegens verstoring van de openbare orde.

Poetin bevestigde ook dat de 30 opvarenden van de Greenpeaceboot Arctic Sunrise onder de nieuwe amnestiewet vallen. Zij kunnen Rusland verlaten zonder zich voor de rechter te moeten verantwoorden. De Doema heeft woensdag een wet goedgekeurd die het pardon mogelijk maakt. (YD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content