Poetin praat met Assad en Trump: 'Actieve militaire fase in Syrië afgerond'

21/11/17 om 07:44 - Bijgewerkt om 11:24

Bron: Belga

De Russische president houdt een reeks 'overlegmomenten' met staatshoofden over Syrië.

Poetin praat met Assad en Trump: 'Actieve militaire fase in Syrië afgerond'

Assad en Poetin in Sotchi © Belga Image

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn Syrische ambtgenoot Bashar al-Assad ontvangen in Sotchi, het Russische vakantieoord aan de Zwarte Zee. Dat bevestigt zowel het Syrische staatspersagentschap Sana, dat ook foto's van de twee publiceerde, als de Russische regering.

Felicitaties

'President Assad had een top met president Poetin in aanwezigheid van hooggeplaatste Russische politici en militairen', bericht Sana. Volgens Sana feliciteerde Poetin Assad tijdens de bijeenkomst met het succes in Syrië in de strijd tegen het terrorisme. Volgens hem nadert het Syrische volk 'de overwinning tegen de terroristen'.

Het Russische nieuwsagentschap Tass zei dat de twee leiders overeenkwamen 'dat de militaire operatie in Syrië naar zijn einde toe loopt'. De Russische en Syrische president benadrukten dat het noodzakelijk is om politieke processen te lanceren in het land.

Overleg

In een verslag dat het Kremlin dinsdag verspreidt, staat dat Poetin tijdens de ontmoeting met Assad zei dat hij een reeks 'overlegmomenten' met staatshoofden zou hebben. 'Vanaf vandaag (maandag) staat een gesprek met de emir van Qatar gepland, en morgen (dinsdag) met de Amerikaanse president Donald Trump', klinkt het.

Donderdag staat er in Sotchi een Russisch-Turks-Iraanse top op de agenda over de kwestie.

Steun

Het bezoek van Assad aan Rusland is opmerkelijk, omdat het pas om het tweede buitenlandse bezoek van de president gaat sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië in maart 2011.

Rusland steunt het Syrische regime en het is mede dankzij de steun van Russische luchtaanvallen dat de troepen van Assad het voorbije jaar verschillende gebieden kon heroveren op rebellen van de oppositie en op terreurgroepering Islamitische Staat.

De 'actieve fase van de militaire operatie' in Syrië is afgerond, zegt de stafchef van het Russische leger, Valeri Guerassimov, dinsdag.

Dat de actieve fase is afgehandeld, wil niet zeggen dat alle problemen in Syrië van de baan zijn. Maar de militaire operatie kent zijn 'logische conclusie', zei de stafchef nog tijdens een vergadering in Sotschi met zijn Iraanse en Turkse collega's.

Assad en Poetin

Assad en Poetin © Belga Image

Onze partners