Poetin-opposant Navalny mag niet deelnemen aan presidentsverkiezingen

Alexei Navalny © BELGAIMAGE

De Russische kiescommissie weigerde Navalny als kandidaat omwille van een veroordeling voor fraude. Navalny tekende beroep aan, maar ook het Hooggerechtshof weigert nu zijn kandidatuur.

Alexej Navalny, een van Vladimir Poetins meest vocale tegenstanders, mag niet deelnemen aan de Russische presidentsverkiezingen. Op Kerstmis had de kiescommissie Navalny al verboden mee te doen, en het Russische Hooggerechtshof heeft dat oordeel bevestigd.

Volgens de kiescommissie mag Navalny niet meedoen vanwege een gerechtelijke veroordeling voor fraude. De politicus noemde die rechtszaak echter ‘gefabriceerd’ en bedoeld om hem weg te houden van partijpolitiek. Zijn advocaat meldde toen al dat er een beroep zou komen bij het Hooggerechtshof en een klacht bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Navalny ging dan ook tegen de beslissing van de kiescommissie in beroep, maar het Hooggerechtshof heeft dat beroep verworpen.

Navalny riep zijn aanhangers maandag op om de stembusgang, gepland op 18 maart, te boycotten. Daarnaast vroeg hij hen om op 28 januari op straat te komen. Hij organiseerde dit jaar al twee grote betogingen.

Huidig president Vladimir Poetin zal het bij de presidentsverkiezingen moeten opnemen tegen meer dan twintig kandidaten. Behalve traditionele kandidaten, zoals van de communisten en de nationalistische LDPR, krijgt Poetin ook de tv-bekendheid Ksenia Sobtsjak tegenover zich. Waarnemers vermoeden een stijging van het aantal Russen dat op 18 maart thuisblijft, wat de legitimiteit van het resultaat zal verzwakken.

Partner Content