De wet was in maart definitief aangenomen door het Russisch parlement, na het grondwetsreferendum in de zomer van 2020. De wet zet de teller van het aantal mandaten dat hij al bekleedde, nu op nul.

Volgens de vroegere grondwet uit 1993 had Poetin het Kremlin in 2024 moeten verlaten. Door de annulering van zijn huidige mandaten sinds 2000, kan hij nu ook kandideren bij de volgende twee presidentsverkiezingen en zo dus in theorie blijven regeren tot 2036. Of hij dat zelf ook van plan was, laat Poetin voorlopig in het midden.

De grote grondwetswijziging had Poetin ook duidelijk meer macht gegeven. Russische oppositieleden beschuldigden hem van machtsmisbruik.

De voormalige KGB-spion is al de langstzittende leider sinds de communistische Sovjet-dictator Josef Stalin. Hij wist eerder de beperking op het maximale aantal ambtstermijnen van de president te omzeilen door tijdelijk premier te worden. Poetin domineert de Russische politiek al ruim twintig jaar.

De wet was in maart definitief aangenomen door het Russisch parlement, na het grondwetsreferendum in de zomer van 2020. De wet zet de teller van het aantal mandaten dat hij al bekleedde, nu op nul.Volgens de vroegere grondwet uit 1993 had Poetin het Kremlin in 2024 moeten verlaten. Door de annulering van zijn huidige mandaten sinds 2000, kan hij nu ook kandideren bij de volgende twee presidentsverkiezingen en zo dus in theorie blijven regeren tot 2036. Of hij dat zelf ook van plan was, laat Poetin voorlopig in het midden.De grote grondwetswijziging had Poetin ook duidelijk meer macht gegeven. Russische oppositieleden beschuldigden hem van machtsmisbruik.De voormalige KGB-spion is al de langstzittende leider sinds de communistische Sovjet-dictator Josef Stalin. Hij wist eerder de beperking op het maximale aantal ambtstermijnen van de president te omzeilen door tijdelijk premier te worden. Poetin domineert de Russische politiek al ruim twintig jaar.