De internationale gemeenschap reageert al maanden scherp op nieuwe wetten die homoseksuele mannen en vrouwen in Rusland buiten de maatschappij plaatsen. Door de controverse dreigen sporters en internationale delegaties weg te blijven van de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji.

In een poging om de controverse te ontmijnen, gaf de Russische president Vladimir Poetin uitleg tijdens een ontmoeting met vrijwilligers, maar hij gooide, allicht ongewild, nog olie op het vuur met de controversiële uitspraak 'Homo's zijn welkom, maar ze moeten uit de buurt van kinderen blijven.'

Toen één van de vrijwilligers vroeg of het regenbooguniform niet in strijd was met de wet, zei Poetin dat hij niet verantwoordelijk was voor het ontwerp van de uniformen. 'We zullen niets verbieden en we zullen niemand arresteren,' zei Poetin.

De nieuwe wetten die in juni zijn goedgekeurd maken het in Rusland strafbaar om informatie over homoseksualiteit te verstrekken aan min 18-jarigen. Publieke bijeenkomsten in het kader van homorechten zijn zo goed als onmogelijk.

De internationale homogemeenschap riep eerder op tot een boycot van de winterspelen. Verschillende wereldleiders volgen die oproep.

De Nederlandse overheid kreeg een storm van kritiek te verwerken toen bekend raakte dat een delegatie met koning Alexander en premier Rutten de spelen bijwoont.

De Amerikaanse president Barack Obama kondigde aan dat hij een protestdelegatie van bekende homoseksuelen zal afvaardigen.

Voor ons land gaat geen enkele topminister naar Sotsji. Koning Filip, premier Elio Di Rupo, minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, Vlaams minister-president Kris Peeters en Vlaams minister van sport Philippe Muyters sturen allemaal hun kat. (EE)

De internationale gemeenschap reageert al maanden scherp op nieuwe wetten die homoseksuele mannen en vrouwen in Rusland buiten de maatschappij plaatsen. Door de controverse dreigen sporters en internationale delegaties weg te blijven van de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji.In een poging om de controverse te ontmijnen, gaf de Russische president Vladimir Poetin uitleg tijdens een ontmoeting met vrijwilligers, maar hij gooide, allicht ongewild, nog olie op het vuur met de controversiële uitspraak 'Homo's zijn welkom, maar ze moeten uit de buurt van kinderen blijven.'Toen één van de vrijwilligers vroeg of het regenbooguniform niet in strijd was met de wet, zei Poetin dat hij niet verantwoordelijk was voor het ontwerp van de uniformen. 'We zullen niets verbieden en we zullen niemand arresteren,' zei Poetin. De nieuwe wetten die in juni zijn goedgekeurd maken het in Rusland strafbaar om informatie over homoseksualiteit te verstrekken aan min 18-jarigen. Publieke bijeenkomsten in het kader van homorechten zijn zo goed als onmogelijk. De internationale homogemeenschap riep eerder op tot een boycot van de winterspelen. Verschillende wereldleiders volgen die oproep. De Nederlandse overheid kreeg een storm van kritiek te verwerken toen bekend raakte dat een delegatie met koning Alexander en premier Rutten de spelen bijwoont. De Amerikaanse president Barack Obama kondigde aan dat hij een protestdelegatie van bekende homoseksuelen zal afvaardigen. Voor ons land gaat geen enkele topminister naar Sotsji. Koning Filip, premier Elio Di Rupo, minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, Vlaams minister-president Kris Peeters en Vlaams minister van sport Philippe Muyters sturen allemaal hun kat. (EE)