Volgens de Russische president heeft de Amerikaanse inlichtingendienst destijds het internet uitgevonden en is de CIA ook nog steeds bezig met de ontwikkeling ervan. Poetin, geciteerd door de Britse krant The Guardian, zei dat op een forum in Sint-Petersburg.

Poetin denkt al langer aan een eigen, Russisch internet. Sinds de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden duidelijk maakten dat het Amerikaanse National Security Agency (NSA) clandestien de e-mail en sociale netwerken van internetgebruikers over de hele wereld doorsnuffelt, is er ook in andere landen, waaronder Duitsland en Brazilië, animo om het web op te breken in nationaal gecontroleerde stukjes.

Monddood

Rusland moet zichzelf kunnen beschermen tegen CIA-spionage, zei Poetin in Sint-Petersburg, het heeft de plicht om zijn digitale belangen te verdedigen tegen buitenlandse invloed.

Het Russische parlement, waar Poetin heer en meester is, nam recent een wet aan die buitenlandse sociale netwerken verplicht om servers in Rusland te plaatsen. Ze moeten alle informatie over hun gebruikers ook zes maanden bijhouden. Dat laatste is vergelijkbaar met de hervormingen die VS-president Barack Obama recent aankondigde voor het Amerikaanse online-spionageapparaat.

The Guardian stipt aan dat dat wel eens funest kan zijn voor de oppositie in Rusland. Die is zo goed als uitgesloten van de traditionele media, die grotendeels gecontroleerd worden door Poetins bondgenoten. Als haar nu ook de mogelijkheid wordt ontnomen om online te communiceren, dreigt zij helemaal monddood gemaakt te worden. Hetzelfde geldt in dictaturen en andere landen die het niet al te nauw nemen met de democratie.

Criminelen en terroristen

Tijdens een vragenuurtje op televisie zag Poetin zich onlangs zelf geconfronteerd met Edward Snowden, die tijdelijk politiek asiel heeft gekregen in Rusland. Snowden wilde van de president weten of ook Rusland zich bedient van dezelfde digitale spionagetechnieken als de NSA.

Poetin, een voormalige geheimagent van de KGB, gaf aan dat er elektronische surveillance is voor criminelen en potentiële terroristen, maar dat gebeurt volgens hem niet op dezelfde draconisch schaal als in de VS. "Wij hebben daar niet even veel geld voor als de Amerikanen", zei hij.

Volgens de Russische president heeft de Amerikaanse inlichtingendienst destijds het internet uitgevonden en is de CIA ook nog steeds bezig met de ontwikkeling ervan. Poetin, geciteerd door de Britse krant The Guardian, zei dat op een forum in Sint-Petersburg.Poetin denkt al langer aan een eigen, Russisch internet. Sinds de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden duidelijk maakten dat het Amerikaanse National Security Agency (NSA) clandestien de e-mail en sociale netwerken van internetgebruikers over de hele wereld doorsnuffelt, is er ook in andere landen, waaronder Duitsland en Brazilië, animo om het web op te breken in nationaal gecontroleerde stukjes.Rusland moet zichzelf kunnen beschermen tegen CIA-spionage, zei Poetin in Sint-Petersburg, het heeft de plicht om zijn digitale belangen te verdedigen tegen buitenlandse invloed. Het Russische parlement, waar Poetin heer en meester is, nam recent een wet aan die buitenlandse sociale netwerken verplicht om servers in Rusland te plaatsen. Ze moeten alle informatie over hun gebruikers ook zes maanden bijhouden. Dat laatste is vergelijkbaar met de hervormingen die VS-president Barack Obama recent aankondigde voor het Amerikaanse online-spionageapparaat.The Guardian stipt aan dat dat wel eens funest kan zijn voor de oppositie in Rusland. Die is zo goed als uitgesloten van de traditionele media, die grotendeels gecontroleerd worden door Poetins bondgenoten. Als haar nu ook de mogelijkheid wordt ontnomen om online te communiceren, dreigt zij helemaal monddood gemaakt te worden. Hetzelfde geldt in dictaturen en andere landen die het niet al te nauw nemen met de democratie.Tijdens een vragenuurtje op televisie zag Poetin zich onlangs zelf geconfronteerd met Edward Snowden, die tijdelijk politiek asiel heeft gekregen in Rusland. Snowden wilde van de president weten of ook Rusland zich bedient van dezelfde digitale spionagetechnieken als de NSA.Poetin, een voormalige geheimagent van de KGB, gaf aan dat er elektronische surveillance is voor criminelen en potentiële terroristen, maar dat gebeurt volgens hem niet op dezelfde draconisch schaal als in de VS. "Wij hebben daar niet even veel geld voor als de Amerikanen", zei hij.