De partij van de Russische president Poetin heeft bij de parlementsverkiezingen van zondag een verpletterende overwinning behaald. Met 30 procent van de stemmen geteld, haalt Verenigd Rusland (JR) een absolute meerderheid van 52 procent, zo deelt de Kiescommissie mee. In 2011 haalde Verenigd Rusland nog 49 procent van de stemmen.

Op de tweede plaats staat de rechtspopulistische liberaaldemocratische partij (LDPR) met 14,7 procent, en op de derde plaats de communistische partij (KPRF) met 14,6 procent. "We kunnen duidelijk zeggen dat onze partij heeft gewonnen", zei premier Dmitri Medvedev, die de lijst voor JR trok.

"We kunnen met zekerheid zeggen dat de partij een zeer goed resultaat heeft behaald ondanks de niet zo hoge maar toch belangrijke opkomst", zei Poetin, die de "toenemende politieke rijpheid" van de Russische kiezers loofde.

Voor Poetin zijn de parlementsverkiezingen erg belangrijk omdat het de laatste verkiezingen zijn voor de presidentsverkiezingen in 2018. Waarschijnlijk zal Poetin dan een vierde presidentieel mandaat proberen bemachtigen.

De magere opkomst wijst er volgens sommige waarnemers op dat de Russen niet echt geloven dat hun stem iets uitmaakt, en de uitkomst al op voorhand vastligt. Volgens de Kiescommissie bedroeg de opkomst drie uur voor het sluiten van de stembureaus minder dan 40 procent, tegenover meer dan 51 procent vijf jaar geleden. (Belga/SD)

Op de tweede plaats staat de rechtspopulistische liberaaldemocratische partij (LDPR) met 14,7 procent, en op de derde plaats de communistische partij (KPRF) met 14,6 procent. "We kunnen duidelijk zeggen dat onze partij heeft gewonnen", zei premier Dmitri Medvedev, die de lijst voor JR trok. "We kunnen met zekerheid zeggen dat de partij een zeer goed resultaat heeft behaald ondanks de niet zo hoge maar toch belangrijke opkomst", zei Poetin, die de "toenemende politieke rijpheid" van de Russische kiezers loofde. Voor Poetin zijn de parlementsverkiezingen erg belangrijk omdat het de laatste verkiezingen zijn voor de presidentsverkiezingen in 2018. Waarschijnlijk zal Poetin dan een vierde presidentieel mandaat proberen bemachtigen. De magere opkomst wijst er volgens sommige waarnemers op dat de Russen niet echt geloven dat hun stem iets uitmaakt, en de uitkomst al op voorhand vastligt. Volgens de Kiescommissie bedroeg de opkomst drie uur voor het sluiten van de stembureaus minder dan 40 procent, tegenover meer dan 51 procent vijf jaar geleden. (Belga/SD)