Poetin en Zelensky komen tot akkoord over staakt-het-vuren in oosten Oekraïne

Vlnr: Volodymyr Zelensky, Emmanuel Macron, Vladimir Poetin en Angela Merkel, tijdens de Oekraïne-top in Parijs, 9 december 2019. © Belga

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelensky zijn maandag tijdens de Oekraïne-top overeengekomen om tegen het einde van het jaar een staakt-het-vuren op te leggen in het oosten van Oekraïne. Dat stelt het Elysée in een mededeling.

‘De partijen verbinden zich tot een volledige en alomvattende uitvoering van het staakt-het-vuren, versterkt door de uitvoering van alle noodzakelijke ondersteunende maatregelen voor het staakt-het-vuren, vóór het einde van het jaar 2019’, klinkt het.

Daarnaast is overeengekomen om tegen maart 2020 de troepen terug te trekken in drie conflictzones on het oosten van Oekraïne. Voorts is het de bedoeling dat gevangenen tegen het einde van het jaar uitgewisseld worden. Zo moet elke geïdentificeerde gevangene vrijgelaten worden. Tot slot zullen er nieuwe grensovergangen komen tussen het gebied van de overheid en dat van de rebellen.

Het was de eerste keer dat Poetin en Zelensky elkaar ontmoetten. Zelensky, die dit jaar president werd, heeft als doel gesteld om een einde te maken aan het vijf jaar durende conflict aan de grens met Rusland. Volgens hem was de top de start van de deblokkering van het conflict, maar hij waarschuwt wel dat de Oekraïense bevolking het recht heeft om niet alle beloftes te geloven. Alleen ‘echte feiten zullen bevestigen wat er gezegd is’, klonk het. Hij wees erop dat vorige staakt-het-vuren in Donbass verschillende keren zijn geschonden.

De ontmoeting van Poetin en Zelensky duurde tien tot vijftien minuten, laat een bron binnen het Elysée weten. Vooraf hadden ze elk nog gesprekken met Macron en Merkel.

Het is geleden van 2016 dat een Russische en Oekraïense president elkaar nog spraken. Marcon liet nog weten dat er binnen vier maanden opnieuw een ontmoeting zal plaatsvinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content