Poetin en Trump zitten vrijdag opnieuw aan tafel in Vietnam

Vladimir Poetin en Donald Trump tijdens een eerdere ontmoeting. © REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin zien elkaar vrijdag opnieuw in Vietnam, in de marge van het forum van de APEC-landen. Dat heeft Kremlin-adviseur Joeri Oesjakov gezegd, geciteerd door de Russische persbureaus.

De Amerikaanse diplomatie is echter minder categoriek. Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson laat weten vanuit Peking, waar hij Trump vergezelt, dat die ontmoeting nog niet zeker is. Zondag had Trump zelf op Air Force One aan journalisten dan weer gezegd dat hij dacht dat een ontmoeting met Poetin voorzien was. ‘We willen de hulp van Poetin voor Noord-Korea’, klonk het toen.

Het zou de tweede keer worden dat Trump en Poetin elkaar zien sinds Trump in januari president werd. De eerste keer was in de marge van de G20-top in Hamburg in juli. Dat gesprek duurde meer dan twee uur. Hoe laat de twee presidenten elkaar ontmoeten, wordt nog besproken, klinkt het vanuit Moskou. ‘Onder meer Syrië en Noord-Korea worden gespreksonderwerpen’, aldus Oesjakov.

Trump riep vanuit Peking Moskou alvast opnieuw op om de druk op Pyongyang te verhogen. APEC is een organisatie die de landen groepeert die aan de Grote Oceaan grenzen.

Partner Content