De twee wereldleiders hadden het over verdere onderhandelingen over het spoedige staakt-het-vuren in Syrië. Volgens het Kremlin waren beiden naar eigen zeggen zeer lovend over het staakt-het-vuren dat op de veiligheidsconferentie in München overeengekomen werd en was er een "positieve evaluatie". Het gesprek was "openhartig en constructief".

De uitlatingen van verschillende partijen nadat het akkoord bekendraakte, getuigden evenwel van een pak minder enthousiasme: de Russische premier Medvedev ziet bijvoorbeeld een "nieuwe Koude Oorlog" en zijn buitenlandminister Lavrov schat de kanse op succes van het akkoord op 49 procent. De onderhandelde partijen kwamen donderdagnacht in de Beierse hoofdstad overeen dat de vijandigheden binnen de week moeten stoppen.

Poetin wil internationale terreurcoalitie in Syrië

Volgens het Kremlin pleitte Poetin voorts opnieuw voor een internationale antiterreurcoalitie in Syrië. Nauwe contacten tussen het Amerikaanse en Russische buitenlandministerie zijn daarbij nodig en er moet hiervoor binnenkort intensief samengewerkt worden. Rusland steunt het regime van president Bashar al-Assad met luchtaanvallen. Het Westen verwijt Poetin dat hij het vooral op de burgers en de oppositie naast IS en al-Nusra gemunt heeft.

Wat Oekraïne betreft, zou Poetin gevraagd hebben dat Kiev de bepalingen van het akkoord van Minsk zou omzetten. Een van die elementen is een bijzondere status voor het gebied in handen van de separatisten. (Belga/NSK)

De twee wereldleiders hadden het over verdere onderhandelingen over het spoedige staakt-het-vuren in Syrië. Volgens het Kremlin waren beiden naar eigen zeggen zeer lovend over het staakt-het-vuren dat op de veiligheidsconferentie in München overeengekomen werd en was er een "positieve evaluatie". Het gesprek was "openhartig en constructief".De uitlatingen van verschillende partijen nadat het akkoord bekendraakte, getuigden evenwel van een pak minder enthousiasme: de Russische premier Medvedev ziet bijvoorbeeld een "nieuwe Koude Oorlog" en zijn buitenlandminister Lavrov schat de kanse op succes van het akkoord op 49 procent. De onderhandelde partijen kwamen donderdagnacht in de Beierse hoofdstad overeen dat de vijandigheden binnen de week moeten stoppen.Poetin wil internationale terreurcoalitie in SyriëVolgens het Kremlin pleitte Poetin voorts opnieuw voor een internationale antiterreurcoalitie in Syrië. Nauwe contacten tussen het Amerikaanse en Russische buitenlandministerie zijn daarbij nodig en er moet hiervoor binnenkort intensief samengewerkt worden. Rusland steunt het regime van president Bashar al-Assad met luchtaanvallen. Het Westen verwijt Poetin dat hij het vooral op de burgers en de oppositie naast IS en al-Nusra gemunt heeft.Wat Oekraïne betreft, zou Poetin gevraagd hebben dat Kiev de bepalingen van het akkoord van Minsk zou omzetten. Een van die elementen is een bijzondere status voor het gebied in handen van de separatisten. (Belga/NSK)