Poetin en Erdogan bereiken akkoord over staakt-het-vuren in Idlib

Poetin en Erdogan ontmoetten elkaar in Moskou © Belga Image

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan zijn het donderdag eens geraakt over een staakt-het-vuren voor de Syrische provincie Idlib. Dat zal donderdagavond om middernacht in werking treden.

Erdogan waarschuwde dat Ankara zal terugslaan op elke aanval van het regime in Damascus. De Turkse president en Poetin beslisten ook dat er een veilige zone voor burgers moet komen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov kondigde donderdag aan dat de Russische en Turkse legers vanaf 15 maart samen zullen patrouilleren op de snelweg M4. Dat is een strategische verkeersader die de provincie Idlib doorkruist.

Damascus voert sinds december een dodelijk offensief, met de steun van de Russische luchtmacht, om de provincie Idlib te heroveren. Turkije steunt enkele rebellengroepen, en de afgelopen weken waren de betrekkingen tussen Ankara en Moskou erg verslechterd. Zondag kondigde Turkije aan het offensief ‘Spring Shield’ te hebben gelanceerd tegen het regime van Bashar al-Assad in de regio Idlib. Daarbij zijn twee vliegtuigen neergehaald en 19 Syrische soldaten gedood. Vorige week werden meer dan 30 Turkse soldaten gedood bij luchtaanvallen die Ankara aan het Syrische regime toeschreef.

Partner Content