De Russische president Vladimir Poetin eist excuses van Nederland voor de behandeling van de Russische diplomaat Dmitri Borodin. Dat heeft Poetin gezegd op een top op het Indonesische eiland Bali. De diplomaat werd gearresteerd in zijn flat in Den Haag.

Volgens de Russische president is het incident een ernstige schending van het verdrag van Wenen uit 1961. Dat verdrag legt de regels vast inzake diplomatiek verkeer, zoals de onschendbaarheid van diplomaten. "We wachten op opheldering, excuses en het bestraffen van de daders", aldus Poetin.

Dronken

De Russische diplomaat verklaarde eerder dat hij afgelopen weekeinde werd "aangevallen" in zijn woning in Den Haag door "mensen in politie-uniform". Hij is daarbij naar eigen zeggen op het hoofd geslagen. De Russische staatstelevisie liet weten dat Borodin zonder verdere uitleg een aantal uren lang werd vastgehouden op het politiebureau.

Borodin werd aangehouden na klachten van zijn buren. De Nederlandse omroep NOS meldt dat hij dronken was en dat hij zijn kinderen heeft mishandeld. De Haagse politie wil geen commentaar kwijt over het incident.

Rusland-Nederlandjaar

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat intussen weten dat Nederland zijn excuses zal aanbieden aan Rusland, mocht blijken dat het verdrag van Wenen is geschonden. Het incident is des te pijnlijker, omdat 2013 is uitgeroepen tot Rusland-Nederlandjaar. Met een ruim programma van economische en culturele activiteiten wilden de twee landen hun relatie verbeteren.

Eerder kwam het ook al tot een diplomatieke rel tussen beide landen, toen de bemanning van het onder Nederlandse vlag varende Greenpeaceschip Arctic Sunrise in Rusland werd aangeklaagd voor piraterij. (Belga/YD)

De Russische president Vladimir Poetin eist excuses van Nederland voor de behandeling van de Russische diplomaat Dmitri Borodin. Dat heeft Poetin gezegd op een top op het Indonesische eiland Bali. De diplomaat werd gearresteerd in zijn flat in Den Haag.Volgens de Russische president is het incident een ernstige schending van het verdrag van Wenen uit 1961. Dat verdrag legt de regels vast inzake diplomatiek verkeer, zoals de onschendbaarheid van diplomaten. "We wachten op opheldering, excuses en het bestraffen van de daders", aldus Poetin.De Russische diplomaat verklaarde eerder dat hij afgelopen weekeinde werd "aangevallen" in zijn woning in Den Haag door "mensen in politie-uniform". Hij is daarbij naar eigen zeggen op het hoofd geslagen. De Russische staatstelevisie liet weten dat Borodin zonder verdere uitleg een aantal uren lang werd vastgehouden op het politiebureau.Borodin werd aangehouden na klachten van zijn buren. De Nederlandse omroep NOS meldt dat hij dronken was en dat hij zijn kinderen heeft mishandeld. De Haagse politie wil geen commentaar kwijt over het incident.Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat intussen weten dat Nederland zijn excuses zal aanbieden aan Rusland, mocht blijken dat het verdrag van Wenen is geschonden. Het incident is des te pijnlijker, omdat 2013 is uitgeroepen tot Rusland-Nederlandjaar. Met een ruim programma van economische en culturele activiteiten wilden de twee landen hun relatie verbeteren.Eerder kwam het ook al tot een diplomatieke rel tussen beide landen, toen de bemanning van het onder Nederlandse vlag varende Greenpeaceschip Arctic Sunrise in Rusland werd aangeklaagd voor piraterij. (Belga/YD)