Poetin: ‘Derde ambtstermijn bepalend voor toekomst Rusland’

© Reuters

De 59-jarige Vladimir Poetin heeft de eed afgelegd als ‘nieuwe’ president van Rusland: hij bekleedt het ambt voor de derde keer.

De inauguratie gebeurde tijdens een ceremonie in het Kremlin in Moskou. Poetin zwoer op de grondwet de rechten van de burgers te zullen beschermen en de integriteit van het land te zullen verdedigen. In een rede beloofde hij dat hij er “alles zal aan doen om het vertrouwen van miljoenen burgers te rechtvaardigen”.

De nieuwe baas van het Kremlin bereidde zijn landgenoten op moeilijke tijden en een “nieuwe etappe” voor. “De komende jaren worden bepalend voor de toekomst van Rusland in de komende decennia. Wij moeten inzien dat het leven van toekomstige generaties, de historische perspectieven van ons land en onze natie van ons afhangen”, zei de sterke man van Rusland. Hij beloofde ook de “democratie te versterken”.

Medvedev: ‘Heel verheugd dat Poetin president wordt’

Nadat hij in maart de gecontesteerde presidentsverkiezingen met bijna 64 procent van de stemmen had gewonnen, volgt Poetin nu Dmitri Medvedev op, onder wie hij premier was. Poetin zei dat de ambtsperiode van zijn politieke beschermeling Medvedev zeer succesrijk is geweest. “Zijn presidentschap heeft bijkomende impulsen voor de modernisering van het land gegeven”.

De laatste woorden van Medvedev als president waren: “Ik ben vandaag heel verheugd dat Vladimir Poetin president wordt. Het is een ervaren man en een sterke leider”.

Daarna verklaarde voorzitter Valeri Zorkin van het Constitutioneel Hof Poetin officieel tot nieuwe baas van het Kremlin en kreeg de nieuwe president de “atoomkoffer” of de beschikking over het tweede grootste arsenaal aan kernwapens ter wereld.

Langst dienende Russische leider sinds Stalin

Poetin was al president van 2000 tot 2008, maar mocht toen zichzelf niet opvolgen. Zijn nieuwe ambtsperiode duurt ten gevolge van een grondwetswijziging zes jaar. Indien hij die uitdoet, is hij volgens de BBC sinds Josef Stalin de langste dienende Russische machthebber.

Voor de ceremonie waren zowat 3.000 mensen uitgenodigd. Ze was live te volgen op zes televisiekanalen tegelijk. Rondom het Kremlin en in het centrum van Moskou waren indrukwekkende veiligheidsmaatregelen genomen. Duizenden politiemensen moesten voor de veiligheid instaan.

Zwaar geweld tegen oppositie

In de marge van de eedaflegging heeft de politie in Moskou 120 opposanten opgepakt. De dag voordien werden protesten tegen Poetin met zwaar geweld aangepakt door de politie.

Duizenden Russen trokken in Moskou de straat op tegen president-elect Poetin en voor meer democratie. Daarbij kwam het tot rellen met de politie. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken, opgetekend door nieuwsagentschap Interfax, namen 8.000 mensen deel aan de actie. De organisatoren spraken van tienduizenden aanwezigen. In andere delen van Rusland was er kleinschaliger protest.

Wapenstok

Een journalist van AFP getuigde hoe de politie met de wapenstok tientallen demonstranten sloeg om de menigte uiteen te drijven. Volgens de Russische persagentschappen Itar-Tass en Interfax rekende de politie ook voormalig vicepremier Boris Nemzov, de leider van het Linkse Front Sergej Oedaltsov en blogger en advocaat Alexej Navalny in.

’s Avonds trokken ook pro-Poetin groepen de straat op. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content