Poetin-criticus Navalny is volgens zijn advocate ‘vergiftigd’

Alexei Navalny samen met zijn vrouw te Moskou op 20 juli 2019. © Reuters

De Russische oppositieleider Alexej Navalny, die zondag van de gevangenis naar het ziekenhuis werd overgebracht, is ‘vergiftigd’ met een ‘onbekende chemische stof’. Dat heeft zijn advocate Olga Mikhaïlova verklaard.

‘Het gaat echt om een vergiftiging met een onbekende chemische stof’, zei ze aan journalisten voor het ziekenhuis waar Alexej Navalny is opgenomen. ‘Hoe het toegediend is, kan niemand zeggen. Dat is nog niet bepaald’, zei ze. Volens haar had Alexej Navalny het meest afgezien van pijn aan de ogen. Ze voegde er nog aan toe dat er een aanvraag voor vrijlating van de man om gezondheidsredenen zou ingediend worden.

Even later liet dokter Anastasia Vassilieva, een oogarts die Navalny in 2017 had behandeld toen hij was bespoten met een antisepticum, weten dat de artsen in het ziekenhuis de beslissing hadden genomen om hem terug te sturen naar de gevangenis, hoewel hij ‘nog niet hersteld is.’

Volgens dr. Vassilieva had men hem in observatie moeten houden en moeten onderzoeken of de hypothese van de autoriteiten dat hij een allergische reactie heeft vertoond op een chemisch product dat in de gevangenis aanwezig was, wel steek houdt.

Navalny was woensdag tot 30 dagen cel veroordeeld, omdat hij tot een protestactie had opgeroepen. Aanleiding was dat oppositiekandidaten en onafhankelijke kandidaten niet toegelaten worden om deel te nemen aan de lokale verkiezingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content