Poetin belooft blijvende steun aan Assad en roept andere landen op te volgen

Vladimir Poetin © Reuters

De Russische president Vladimir Poetin belooft de Syrische president Bashar al-Assad militair te blijven steunen en roept andere landen op dat voorbeeld te volgen.

‘We steunen de regering in Syrië in haar verzet tegen de terroristische agressie en zullen ook de nodige technisch militaire steun blijven verstrekken’, zei Vladimir Poetin tijdens een vergadering van de Collectieve Veiligheidsverdragsorganisatie (CSTO) in de Tadzjiekse hoofdstad Doesjanbe volgens het persbureau Interfax. ‘We roepen alle landen op zich bij ons aan te sluiten’.

Twijfels

Rusland heeft de laatste tijd herhaaldelijk aangedrongen om een internationale coalitie op te richten om de IS te bestrijden. Poetin wil ook de omstreden Syrische machthebber Bashar al-Assad en de ‘gezonde oppositie’ van het land daarbij betrekken. Assad is tot samenwerking bereid, benadrukte de Kremlinleider.

De Verenigde Staten hebben nogal wat twijfels over het initiatief en waarschuwen voor een militaire steun aan Assad. Washington is bezorgd over de toenemende invloed van Moskou in Syrië.

Beschuldigingen

Poetin wees ook beschuldigingen van het Westen van de hand dat Rusland wegens zijn steun aan Assad medeverantwoordelijk is voor de vluchtelingenstroom. Het zijn anderen die de situatie in Syrië, Irak, Afghanistan en andere landen hebben gedestabiliseerd. ‘Niet wij hebben daar de staatsinstellingen verwoest en een machtsvacuüm gecreëerd, dat nu door terroristen is ingenomen’, zei hij. ‘Indien Rusland Syrië niet steunde, zou de situatie in het land nog erger zijn (…), en zouden er nog meer vluchtelingen zijn’, aldus Poetin.

Hij beticht de VS ervan bij hun inmenging in interne aangelegenheden van andere landen doelbewust radicale groepen te gebruiken om onpopulaire regeringen ten val te brengen.

Het behoort tot het ‘gezond mensenverstand’ om bij globale bedreigingen zoals bij de IS de krachten van de wereldgemeenschap te bundelen. Daarbij greep Poetin terug naar een vroeger voorstel van Rusland voor de oprichting van een gezamenlijk systeem voor Euro-Atlantische veiligheid. Ook de CSTO-landen zijn tot een constructieve samenwerking bereid. In de over veiligheidskwesties gespecialiseerde organisatie werken de ex-Sovjetrepublieken Wit-Rusland, Tadzjikistan, Kirgizië, Kazachstan en Armenië samen met Rusland. De CSTO zal voortaan voor de tussenkomst in crisisgebieden gemeenschappelijke vredestroepen ter beschikking stellen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content