Poetin bekrachtigt wet die opposanten kan uitsluiten van verkiezingen

. © Getty Images

De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag de wet bekrachtigd die medewerkers van ‘extremistische’ organisaties verbiedt deel te nemen aan verkiezingen. De oppositie ziet er een manoeuvre in om politieke tegenstand uit te schakelen bij de parlementsverkiezingen in september.

De wet is vorige maand gestemd in de Doema, het lagerhuis van het parlement, en woensdag door de senatoren van de Federatieraad. Poetin heeft hem volgens het Russische staatsblad vrijdag bekrachtigd.

Aangenomen wordt dat de wet vooral de aanhangers van gevangen oppositieleider Aleksej Navalny viseert. Het parket eiste al dat zijn organisaties als ‘extremistisch’ beschouwd worden, op gelijke voet met ultranationalistische en -religieuze organisaties.

De oppositie zegt dat het regime in Moskou schoon schip probeert te maken voor de parlementsverkiezingen in september. De partij van Poetin, Verenigd Rusland, slabakt in de peilingen. Bovendien stagneert de economie en zijn er talrijke corruptieschandalen.

De voorbije dagen waren er verschilllende huiszoekingen bij criticasters van het regime in Moskou. Er werden nog twee oppositieleiders opgepakt, Andrej Pivovarov en Dmitry Gudkov, in afzondelijke onderzoeken.

Partner Content