Dat blijkt uit de officiële resultaten, op basis van negentig procent van de uitgebrachte stemmen. In de Catalaanse stad Barcelona ligt het linkse kartel, dat aangevoerd wordt door Ada Colau, voorop. De lijst krijgt elf zetels en doet het daarmee net beter dan de Catalaanse nationalisten (Ciu) van uittredend burgemeester Xavier Trias, die slechts tien zetels binnenhalen.

Verandering

"De hoop heeft gewonnen. Het verlangen naar verandering heeft de campagne van de angst, van de berusting, overwonnen", zo verklaarde de linkse leidster Ada Colau na de bekendmaking van de resultaten.

In Madrid moet links de overwinning wel aan Esperanza Aguirre van de conservatieve Volkspartij (PP) laten. De PP, die al sinds 1991 onafgebroken aan de macht is in de Spaanse hoofdstad, haalt 21 zetels. De linkse kartellijst "Ahora Madrid" moet het met één zitje minder stellen. Toch bestaat de kans dat Podemos ook hier de burgemeester kan leveren, dankzij de steun van de sociaaldemocratische PSOE, die als derde partij negen zetels heeft behaald.

Conservatieve partij verliest stemmen

Zowel in Madrid als in Barcelona is er geen sprake van een rechtstreekse burgemeesterverkiezing. Uiteindelijk zullen het dus de coalitieonderhandelingen zijn die bepalen wie er de stad zal mogen besturen.

De PP van Spaans premier Mariano Rajoy verliest zondag heel wat stemmen bij de regionale en gemeenteraadsverkiezingen. Maar met een landelijke scoren van 26,7 procent - bijna tien procentpunt minder dan bij de verkiezingen van 2011 - blijft de Volkspartij wel de sterkste politieke kracht van Spanje. (Belga/TE)

Dat blijkt uit de officiële resultaten, op basis van negentig procent van de uitgebrachte stemmen. In de Catalaanse stad Barcelona ligt het linkse kartel, dat aangevoerd wordt door Ada Colau, voorop. De lijst krijgt elf zetels en doet het daarmee net beter dan de Catalaanse nationalisten (Ciu) van uittredend burgemeester Xavier Trias, die slechts tien zetels binnenhalen. "De hoop heeft gewonnen. Het verlangen naar verandering heeft de campagne van de angst, van de berusting, overwonnen", zo verklaarde de linkse leidster Ada Colau na de bekendmaking van de resultaten. In Madrid moet links de overwinning wel aan Esperanza Aguirre van de conservatieve Volkspartij (PP) laten. De PP, die al sinds 1991 onafgebroken aan de macht is in de Spaanse hoofdstad, haalt 21 zetels. De linkse kartellijst "Ahora Madrid" moet het met één zitje minder stellen. Toch bestaat de kans dat Podemos ook hier de burgemeester kan leveren, dankzij de steun van de sociaaldemocratische PSOE, die als derde partij negen zetels heeft behaald. Zowel in Madrid als in Barcelona is er geen sprake van een rechtstreekse burgemeesterverkiezing. Uiteindelijk zullen het dus de coalitieonderhandelingen zijn die bepalen wie er de stad zal mogen besturen. De PP van Spaans premier Mariano Rajoy verliest zondag heel wat stemmen bij de regionale en gemeenteraadsverkiezingen. Maar met een landelijke scoren van 26,7 procent - bijna tien procentpunt minder dan bij de verkiezingen van 2011 - blijft de Volkspartij wel de sterkste politieke kracht van Spanje. (Belga/TE)