De uitbreiding van de Israëlische kolonisatie op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem dreigt de Israëlisch-Palestijnse onderhandelingen te torpederen die hervat moeten worden. Dat heeft een vooraanstaand lid van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO gezegd.

"Door de kolonisering dreigen de onderhandelingen in duigen te vallen nog voordat ze gestart zijn", zei Yasser Abed Rabbo na de aankondiging dat Israël 942 bijkomende woningen zal bouwen in Oost-Jeruzalem. "De uitbreiding van de kolonisatie is ongezien qua omvang en schendt de verbintenissen die de Verenigde Staten tegenover de Palestijnen aangingen", aldus de PLO-voorman. "Als het proces van de onderhandelingen begint met een versnelling van de kolonisering, kan men
zich afvragen hoe het zal eindigen."

Pas nog heeft de gemeenteraad van Jeruzalem de bouw van 942 nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem goedgekeurd. Deze beslissing volgde op de eerdere bekendmaking dat de Israëlische overheid 1.187 nieuwe woningen zal laten bouwen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem.

Provocatie

"Met deze beslissing provoceren we opnieuw de Palestijnen, de Amerikanen en bij uitbreiding heel de wereld die zich afkeert van deze kolonisatie", zegt gemeenteraadslid Yossef Pepe Alalu van de linkse oppositie.

Volgens de NGO Shalom Achsav (Vrede Nu) houdt deze beslissing in dat er in een latere fase nog een 300-tal huizen zullen worden gebouwd. Momenteel wonen er al 200.000 Israëli's in Gilo, dat grenst aan de Palestijnse streek rond Beith Jalah en de Westelijke Jordaanoever.

Volgens Israëlische media wil de overheid met deze beslissing de gemoederen onder haar hardliners bedaren na de vrijlating van de Palestijnse gevangenen.

Vrijlating Palestijnse gevangenen

Eerder had de Israëlische regering dan weer 26 Palestijnse gevangenen vrijgelaten, als bewijs van goede wil. "Deze beslissing toont aan dat we snel terug rond de tafel moeten verzamelen om het vraagstuk rond de veiligheid en de grenzen op te lossen. Alleen zo kunnen we het probleem van de nederzettingen oplossen", zei John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, die zich over de onderhandelingen ontfermd. (Belga/SD)De uitbreiding van de Israëlische kolonisatie op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem dreigt de Israëlisch-Palestijnse onderhandelingen te torpederen die hervat moeten worden. Dat heeft een vooraanstaand lid van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO gezegd. "Door de kolonisering dreigen de onderhandelingen in duigen te vallen nog voordat ze gestart zijn", zei Yasser Abed Rabbo na de aankondiging dat Israël 942 bijkomende woningen zal bouwen in Oost-Jeruzalem. "De uitbreiding van de kolonisatie is ongezien qua omvang en schendt de verbintenissen die de Verenigde Staten tegenover de Palestijnen aangingen", aldus de PLO-voorman. "Als het proces van de onderhandelingen begint met een versnelling van de kolonisering, kan men zich afvragen hoe het zal eindigen." Pas nog heeft de gemeenteraad van Jeruzalem de bouw van 942 nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem goedgekeurd. Deze beslissing volgde op de eerdere bekendmaking dat de Israëlische overheid 1.187 nieuwe woningen zal laten bouwen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem.Provocatie "Met deze beslissing provoceren we opnieuw de Palestijnen, de Amerikanen en bij uitbreiding heel de wereld die zich afkeert van deze kolonisatie", zegt gemeenteraadslid Yossef Pepe Alalu van de linkse oppositie. Volgens de NGO Shalom Achsav (Vrede Nu) houdt deze beslissing in dat er in een latere fase nog een 300-tal huizen zullen worden gebouwd. Momenteel wonen er al 200.000 Israëli's in Gilo, dat grenst aan de Palestijnse streek rond Beith Jalah en de Westelijke Jordaanoever.Volgens Israëlische media wil de overheid met deze beslissing de gemoederen onder haar hardliners bedaren na de vrijlating van de Palestijnse gevangenen. Vrijlating Palestijnse gevangenenEerder had de Israëlische regering dan weer 26 Palestijnse gevangenen vrijgelaten, als bewijs van goede wil. "Deze beslissing toont aan dat we snel terug rond de tafel moeten verzamelen om het vraagstuk rond de veiligheid en de grenzen op te lossen. Alleen zo kunnen we het probleem van de nederzettingen oplossen", zei John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, die zich over de onderhandelingen ontfermd. (Belga/SD)