De leider van de Koerdische PKK die in gevangenschap zit, heeft de organisatie opgeroepen om zich te ontwapenen. De PKK voert al meer dan 30 jaar strijd met Turkije. Vertegenwoordigers van Abdullah Öcalan lazen zijn verklaring voor.

Öcalan zit al sinds 1999 achter de tralies en houdt de laatste jaren vredesgesprekken met de Turkse overheid. "Ik roep de PKK op om een bijzonder congres te organiseren in de lente om een strategische en historische keuze te maken om de gewapende strijd te beëindigen", zei Sirri Sureyya Onder van een andere pro-Koerdische partij, HDP, toen hij de verklaring voorlas. "Deze uitnodiging is een historische intentieverklaring om de gewapende strijd in te ruilen voor democratische politiek."

Liberalisering

Öcalans verklaring bevatte ook een tienpuntenplan voor de liberalisering van de samenleving die moet leiden tot een "pluralistisch democratisch systeem". De verklaring van Öcalan komt op een moment dat vele Koerden in Turkije gefrustreerd geraken door de trage vooruitgang van het onderhandelingsproces en verschillende leden van de gewapende arm van PKK riepen al op om opnieuw de strijd aan te gaan. De PKK houdt zich grotendeels aan de wapenstilstand sinds 2013, al zijn er nog troepen gevestigd in het noorden van Irak.

Spanning niet verdwenen

AKP, de regerende partij, verwelkomt de oproep van Öcalan en voegde eraan toe dat ontwapening het democratiseringsproces ten goede zou komen. Maar de spanning tussen de AKP en PKK is daarmee niet verdwenen. Er wordt al sinds 15 februari gewacht op een gezamenlijke verklaring over een wetsvoorstel rond binnenlandse veiligheid. De debatten over het wetsvoorstel zijn al ontaard in het parlement. (Belga/WB)

De leider van de Koerdische PKK die in gevangenschap zit, heeft de organisatie opgeroepen om zich te ontwapenen. De PKK voert al meer dan 30 jaar strijd met Turkije. Vertegenwoordigers van Abdullah Öcalan lazen zijn verklaring voor. Öcalan zit al sinds 1999 achter de tralies en houdt de laatste jaren vredesgesprekken met de Turkse overheid. "Ik roep de PKK op om een bijzonder congres te organiseren in de lente om een strategische en historische keuze te maken om de gewapende strijd te beëindigen", zei Sirri Sureyya Onder van een andere pro-Koerdische partij, HDP, toen hij de verklaring voorlas. "Deze uitnodiging is een historische intentieverklaring om de gewapende strijd in te ruilen voor democratische politiek." Öcalans verklaring bevatte ook een tienpuntenplan voor de liberalisering van de samenleving die moet leiden tot een "pluralistisch democratisch systeem". De verklaring van Öcalan komt op een moment dat vele Koerden in Turkije gefrustreerd geraken door de trage vooruitgang van het onderhandelingsproces en verschillende leden van de gewapende arm van PKK riepen al op om opnieuw de strijd aan te gaan. De PKK houdt zich grotendeels aan de wapenstilstand sinds 2013, al zijn er nog troepen gevestigd in het noorden van Irak. AKP, de regerende partij, verwelkomt de oproep van Öcalan en voegde eraan toe dat ontwapening het democratiseringsproces ten goede zou komen. Maar de spanning tussen de AKP en PKK is daarmee niet verdwenen. Er wordt al sinds 15 februari gewacht op een gezamenlijke verklaring over een wetsvoorstel rond binnenlandse veiligheid. De debatten over het wetsvoorstel zijn al ontaard in het parlement. (Belga/WB)