Nadat Koerdische politici een bezoek brachten aan de leider van de Koerdische Arbeiderspartij PKK op het eiland Imrali in de Marmara Zee, waar hij gevangen gehouden wordt, lieten zij al weten dat Öcalan een historische boodschap had.

Die historische boodschap werd naar aanleiding van het Koerdisch nieuwjaar in de voornamelijk Koerdische stad Kiyarbakir voorgelezen in het Koerdisch en het Turks. Tienduizenden aanhangers kwamen samen om naar de boodschap te luisteren.

Start van een nieuwe periode.

"Vandaag is de start van een nieuwe periode", begon Öcalan zijn bericht. "Een periode van democratie, vrijheid en gelijkheid." Öcalan roept zijn aanhangers op om de wapens neer te leggen zodat een einde komt aan het bloedvergieten tussen Koerdische en Turkse gemeenschappen.

Naast een wapenstilstand maant de rebellenleider de PKK ook aan om zich terug te trekken uit Turkije. "Leg de wapens neer en verlaat de Turkse grenzen. We veranderen een gewapende strijd in een politieke strijd."

Hoop op slagen

De vredesoproep volgt na maanden van vredesonderhandelingen tussen de PKK-troepen en de Turkse staat. Het dertig jaar durende conflict tussen beide gemeenschappen eiste reeds meer dan 40.000 mensenlevens, splitste het land in twee en havende de economie.

De PKK, die zijn gewapende campagne in 1984 begon, streed voor een onafhankelijk Koerdisch land in het zuidoosten van Turkije. Ondertussen heeft het zijn eisen teruggedrongen tot meer autonomie, constitutionele en linguïstische rechten voor de Koerdische gemeenschap.

Hoewel vorige vredesonderhandelingen en wapenstilstanden op niets uitdraaiden, is het geloof in het slagen van deze nieuwe poging groot. De openheid tussen beide partijen en de oproep van Öcalan, die ondanks zijn gevangenschap sinds 1990 nog steeds de macht heeft over de PKK-strijders in Turkije en de bergen in het noorden van Irak, doen hopen op succes.

Nog een lange weg te gaan

Maar de nationalisten blijven sceptisch. Zij vrezen dat de Koerden hun strijd naar onafhankelijkheid gaan hervatten en de Turkse staat gaan ondermijnen. Elke zet om Öcalan vrij te krijgen wordt gezien als een bedreiging voor de Turkse eenheid.

Indien de wapenstilstand stand houdt en de vredesonderhandeling succesvol verlopen, volgt nog een lange weg naar een ontwapening en re-integratie van de Koerdische militanten. (LS)

Nadat Koerdische politici een bezoek brachten aan de leider van de Koerdische Arbeiderspartij PKK op het eiland Imrali in de Marmara Zee, waar hij gevangen gehouden wordt, lieten zij al weten dat Öcalan een historische boodschap had. Die historische boodschap werd naar aanleiding van het Koerdisch nieuwjaar in de voornamelijk Koerdische stad Kiyarbakir voorgelezen in het Koerdisch en het Turks. Tienduizenden aanhangers kwamen samen om naar de boodschap te luisteren. Start van een nieuwe periode. "Vandaag is de start van een nieuwe periode", begon Öcalan zijn bericht. "Een periode van democratie, vrijheid en gelijkheid." Öcalan roept zijn aanhangers op om de wapens neer te leggen zodat een einde komt aan het bloedvergieten tussen Koerdische en Turkse gemeenschappen. Naast een wapenstilstand maant de rebellenleider de PKK ook aan om zich terug te trekken uit Turkije. "Leg de wapens neer en verlaat de Turkse grenzen. We veranderen een gewapende strijd in een politieke strijd." Hoop op slagen De vredesoproep volgt na maanden van vredesonderhandelingen tussen de PKK-troepen en de Turkse staat. Het dertig jaar durende conflict tussen beide gemeenschappen eiste reeds meer dan 40.000 mensenlevens, splitste het land in twee en havende de economie. De PKK, die zijn gewapende campagne in 1984 begon, streed voor een onafhankelijk Koerdisch land in het zuidoosten van Turkije. Ondertussen heeft het zijn eisen teruggedrongen tot meer autonomie, constitutionele en linguïstische rechten voor de Koerdische gemeenschap. Hoewel vorige vredesonderhandelingen en wapenstilstanden op niets uitdraaiden, is het geloof in het slagen van deze nieuwe poging groot. De openheid tussen beide partijen en de oproep van Öcalan, die ondanks zijn gevangenschap sinds 1990 nog steeds de macht heeft over de PKK-strijders in Turkije en de bergen in het noorden van Irak, doen hopen op succes. Nog een lange weg te gaan Maar de nationalisten blijven sceptisch. Zij vrezen dat de Koerden hun strijd naar onafhankelijkheid gaan hervatten en de Turkse staat gaan ondermijnen. Elke zet om Öcalan vrij te krijgen wordt gezien als een bedreiging voor de Turkse eenheid. Indien de wapenstilstand stand houdt en de vredesonderhandeling succesvol verlopen, volgt nog een lange weg naar een ontwapening en re-integratie van de Koerdische militanten. (LS)