Wereldwijd nemen de aanvallen van zeerovers toe en de piraten maken ook steeds vaker gebruik van wapens. In de eerste negen maanden van 2009 zijn over heel de wereld met 306 aanvallen reeds meer gevallen van piraterij gemeld dan heel 2008. Vorig jaar gebeurden nog 293 aanvallen. Dat blijkt uit een woensdag
gepubliceerd rapport van het Internationaal Maritiem Bureau (IMB).

Wereldwijd werden in de eerste negen maanden van dit jaar 114 schepen geënterd, 34 schepen gekaapt en 88 beschoten. In totaal werden daarbij 661 bemanningsleden als gijzelaars vastgehouden, 12 ontvoerd en worden er nog 8 vermist. In elk geval waren de overvallen zelden zo succesvol als in 2008. Zo konden de piraten dit jaar gemiddeld slechts een op negen schepen in handen krijgen. Ter vergelijking met 2008 lag dat nog bij 1 op 6,4.

Het aantal piratenaanvallen in de eerste negen maanden, waarbij wapens werden gebruikt, steeg evenwel ter vergelijking met dezelfde periode in 2008 met meer dan 200 procent. Het groeiend aantal aanvallen komt vooral op conto van de piraten voor de kust van Somalië. Van daaruit werden in die periode 47 voorvallen gemeld - ter vergelijking met 2008 waren dat er slechts 12. Voor de Golf van Aden steeg het aantal in de eerste negen maanden tot 100 aanvallen tegen 51 in dezelfde periode vorig jaar.

"De marineschepen voor de Somalische kust spelen een beslissende rol om de bedreiging door de piraten in te perken", zei IMB-directeur Pottengal Mukundan.

Wereldwijd nemen de aanvallen van zeerovers toe en de piraten maken ook steeds vaker gebruik van wapens. In de eerste negen maanden van 2009 zijn over heel de wereld met 306 aanvallen reeds meer gevallen van piraterij gemeld dan heel 2008. Vorig jaar gebeurden nog 293 aanvallen. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd rapport van het Internationaal Maritiem Bureau (IMB).Wereldwijd werden in de eerste negen maanden van dit jaar 114 schepen geënterd, 34 schepen gekaapt en 88 beschoten. In totaal werden daarbij 661 bemanningsleden als gijzelaars vastgehouden, 12 ontvoerd en worden er nog 8 vermist. In elk geval waren de overvallen zelden zo succesvol als in 2008. Zo konden de piraten dit jaar gemiddeld slechts een op negen schepen in handen krijgen. Ter vergelijking met 2008 lag dat nog bij 1 op 6,4.Het aantal piratenaanvallen in de eerste negen maanden, waarbij wapens werden gebruikt, steeg evenwel ter vergelijking met dezelfde periode in 2008 met meer dan 200 procent. Het groeiend aantal aanvallen komt vooral op conto van de piraten voor de kust van Somalië. Van daaruit werden in die periode 47 voorvallen gemeld - ter vergelijking met 2008 waren dat er slechts 12. Voor de Golf van Aden steeg het aantal in de eerste negen maanden tot 100 aanvallen tegen 51 in dezelfde periode vorig jaar."De marineschepen voor de Somalische kust spelen een beslissende rol om de bedreiging door de piraten in te perken", zei IMB-directeur Pottengal Mukundan.