Het rapport werd vrijdag gepubliceerd, na analyse van de zwarte dozen van het toestel. De piloten zouden een reeks standaardprocedures niet hebben gevolgd en geen opleiding hebben gekregen voor de situatie waarin ze zich bevonden.

De gezagvoerder was aan het rusten toen de automatische piloot werd uitgeschakeld nadat de vlucht in een omgeving van hoge turbulentie was terechtgekomen, aldus het Bureau voor Onderzoek en Analyses (BEA). Hoewel ze hadden vastgesteld dat de snelheid die door de boordcomputers werd getoond onbetrouwbaar was, volgden de twee copiloten de standaardprocedures niet, zo concludeerde het rapport.

Passagiers niet op de hoogte

Volgens dat rapport hadden de copiloten geen opleiding op vlieghoogte gekregen in de procedure voor "onbetrouwbare IAS" (onbetrouwbare luchtsnelheid op de meetinstrumenten). Op geen enkel moment werden de passagiers van de problemen op de hoogte gebracht.

Op 1 juni 2009 was vlucht 447 van Air France onderweg van Rio de Janeiro naar Parijs met 228 mensen aan boord, toen het toestel neerstortte in volle zee op ongeveer 1.500 kilometer van het vasteland. Er waren geen overlevenden. (Belga/TE)

Het rapport werd vrijdag gepubliceerd, na analyse van de zwarte dozen van het toestel. De piloten zouden een reeks standaardprocedures niet hebben gevolgd en geen opleiding hebben gekregen voor de situatie waarin ze zich bevonden. De gezagvoerder was aan het rusten toen de automatische piloot werd uitgeschakeld nadat de vlucht in een omgeving van hoge turbulentie was terechtgekomen, aldus het Bureau voor Onderzoek en Analyses (BEA). Hoewel ze hadden vastgesteld dat de snelheid die door de boordcomputers werd getoond onbetrouwbaar was, volgden de twee copiloten de standaardprocedures niet, zo concludeerde het rapport. Passagiers niet op de hoogte Volgens dat rapport hadden de copiloten geen opleiding op vlieghoogte gekregen in de procedure voor "onbetrouwbare IAS" (onbetrouwbare luchtsnelheid op de meetinstrumenten). Op geen enkel moment werden de passagiers van de problemen op de hoogte gebracht. Op 1 juni 2009 was vlucht 447 van Air France onderweg van Rio de Janeiro naar Parijs met 228 mensen aan boord, toen het toestel neerstortte in volle zee op ongeveer 1.500 kilometer van het vasteland. Er waren geen overlevenden. (Belga/TE)