Filip Van Rossem werkte vroeger voor de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena. Momenteel geeft hij nog steeds opleiding aan piloten die met een Airbus leren vliegen.

Volgens hem heeft de hele procedure met de veiligheidsdeur 'een perverse rol gespeeld'. Na de aanslagen van 11 september werd een nieuw veiligheidsprotocol ingevoerd, maar Van Rossem heeft naar eigen zeggen altijd gezegd 'dat er ooit een ramp van zou komen'.

'Iemand de mogelijkheid geven om zichzelf af te zonderen in een vliegtuig, zonder dat er ingegrepen kan worden, dat is vragen om miserie.'

Van Rossem heeft weinig vertrouwen in de nieuwe regels die de afgelopen dagen zijn voorgesteld. Verschillende luchtvaartmaatschappijen laten weten dat er voortaan altijd twee mensen aanwezig moeten zijn in de cockpit. Wanneer een piloot naar het toilet gaat, moet iemand van de cabin crew de plaats innemen in de cockpit.

'Larie en apekool', antwoordt Van Rossem op de vraag of de regels veel invloed zullen hebben. 'De copiloot heeft hier één handeling moeten uitvoeren, in het andere val laat je die over aan de autopiloot.' Een tweede persoon in de cockpit zal volgens Van Rossem niet veel uitmaken.

'Veiligheidsdeur moet weg'

'Van mij mag die veiligheidsdeur weg. Ik weet dat sommige collega's het daar niet mee eens zijn, maar ik ken er ook veel die het er wel mee eens zijn.'

Hij wijst erop dat sommige dingen 'nu eenmaal niet uitgesloten kunnen worden'.

Van Rossem herhaalt dat het altijd gevaarlijk is dat iemand zich kan afsluiten in een vliegtuig.

Het volledige interview kan u hier bekijken.

Filip Van Rossem werkte vroeger voor de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena. Momenteel geeft hij nog steeds opleiding aan piloten die met een Airbus leren vliegen. Volgens hem heeft de hele procedure met de veiligheidsdeur 'een perverse rol gespeeld'. Na de aanslagen van 11 september werd een nieuw veiligheidsprotocol ingevoerd, maar Van Rossem heeft naar eigen zeggen altijd gezegd 'dat er ooit een ramp van zou komen'.'Iemand de mogelijkheid geven om zichzelf af te zonderen in een vliegtuig, zonder dat er ingegrepen kan worden, dat is vragen om miserie.'Van Rossem heeft weinig vertrouwen in de nieuwe regels die de afgelopen dagen zijn voorgesteld. Verschillende luchtvaartmaatschappijen laten weten dat er voortaan altijd twee mensen aanwezig moeten zijn in de cockpit. Wanneer een piloot naar het toilet gaat, moet iemand van de cabin crew de plaats innemen in de cockpit.'Larie en apekool', antwoordt Van Rossem op de vraag of de regels veel invloed zullen hebben. 'De copiloot heeft hier één handeling moeten uitvoeren, in het andere val laat je die over aan de autopiloot.' Een tweede persoon in de cockpit zal volgens Van Rossem niet veel uitmaken.'Van mij mag die veiligheidsdeur weg. Ik weet dat sommige collega's het daar niet mee eens zijn, maar ik ken er ook veel die het er wel mee eens zijn.' Hij wijst erop dat sommige dingen 'nu eenmaal niet uitgesloten kunnen worden'.Van Rossem herhaalt dat het altijd gevaarlijk is dat iemand zich kan afsluiten in een vliegtuig.Het volledige interview kan u hier bekijken.