Piloot AirAsia vertoonde vreemd gedrag tijdens crash

© Reuters
Trui Engels Journalist Knack.be

De gezagvoerder van het vliegtuig van AirAsia dat in december neerstortte in de Javazee zat op het moment van de crash niet op zijn plaats en voerde een ‘onorthodoxe’ handeling uit.

Nadat de piloot van vlucht QZ8501 zijn plek had verlaten, verloor de copiloot de controle over het vliegtuig. Tegen de tijd dat de piloot was teruggekeerd naar zijn plaats was het te laat om het vliegtuig nog te redden, aldus bronnen binnen het onderzoek.

Eerder werd al gemeld dat een probleem aan de Flight Augmentation Computer (FAC) en de manier waarop de piloten daarop reageerden de basis vormen voor het onderzoek. De piloot had namelijk de ‘zeer ongewone’ beslissing genomen om het systeem uit te schakelen.

‘Je kan de FAC resetten, maar om alle stroomtoevoer uit te schakelen is zeer ongewoon’, zegt een A320-piloot aan Reuters. ‘Je schakelt de stroom niet uit tenzij het om een absoluut noodgeval gaat. Ik weet niet of dat het geval was.’

De Airbus A320 stortte op 28 december neer in de Javazee op weg van Indonesië naar Singapore. Alle 162 inzittenden kwamen om het leven.

De operaties in de Javazee om het vliegtuig te bergen zijn ondertussen gestopt. Het was eerder al verschillende keren mislukt om de romp naar het oppervlak te halen.

Van de 162 personen aan boord van de Airbus zijn nog maar 70 lichamen geborgen. In die romp van het vliegtuig zouden zich nog verschillende lichamen bevinden.

De twee zwarte dozen werden wel al gerecupereerd en worden momenteel geanalyseerd. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content