Dat blijkt uit een onderzoek van het Pew Research Center in 10 landen van de EU.

Het onderzoekscentrum voerde een peiling uit bij burgers van tien EU-landen (Polen, Hongarije, Italië, Zweden, Nederland, Duitsland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Griekenland), en daaruit blijkt dat slechts een kleine meerderheid (51 procent) nog voor het lidmaatschap in de EU is. 42 procent wil dat het eigen land meer macht in handen krijgt.

Volgens Pew Research Center zijn 48 procent van de Britse kiezers voor een Brexit, 44 procent zijn voor het behoud van het EU-lidmaatschap.

Maar elders zijn de opinies soms nog negatiever.

In Frankrijk staat slechts 38 procent van de bevolking positief tegenover de Europese Unie, een daling met 17 procent in een jaar.

Bij onderzochte landen scoort alleen Griekenland nog slechter: 27 procent ondersteunt daar de EU, en 71 procent is tegen. Daar zijn de besparingsmaatregelen die onder meer door de EU zijn opgelegd een voor de hand liggende verklaring.

Links of jong

De steun voor de EU is het grootst bij nieuwe leden. In Polen geniet de EU de steun van 72 procent van de kiezers, in Hongarije is dat 61 procent.

In economisch vliegwiel Duitsland is de steun voor de EU teruggevallen tot 50 procent, een daling met 8 procent in een jaar.

In het algemeen, aldus Pew, staan jonge en linkse kiezers positiever tegen de EU, en ouderen en kiezers van rechtspopulistische partijen negatiever.

Een grote meerderheid van kiezers is ongerust over de wijze waarop de EU de vluchtelingencrisis aanpakt. Vooral in het zuiden is er massaal kritiek op de economische politiek van de eurozone. 65 procent van de Spanjaarden, 66 procent van de Fransen, 68 procent van de Italianen en 92 procent van de Grieken is het oneens met die economische politiek.

De andere landen vinden alle in meerderheid een eventuele Brexit een slechte zaak. Die meerderheid is in alle onderzochte landen aanzienlijk, bvb. 89 procent van Zweden zou een Brexit betreuren.

(Belga/RR)