Persvrijheid krijgt wereldwijde klap: 5 oorzaken

Journalist geraakt gewond tijdens demonstratie © Reuters

Wereldwijd is de persvrijheid er in 2014 achteruit gegaan. Ook België zit de laatste jaren in een dalende trend.

De persvrijheid heeft in 2014 wereldwijd een klap gekregen. In het gepubliceerde rapport van Reporters zonder Grenzen doen twee derde van de onderzochte landen het slechter dan in 2013. De in Parijs gevestigde organisatie onderzoekt elk jaar 180 landen om een wereldwijde rangschikking inzake persvrijheid op te stellen. De organisatie registreerde in 2014 ook een stijging met acht procent van het aantal schendingen op het recht van informatie.

Het rapport wijt de beknotting van de persvrijheid aan:

– Niet-statelijke entiteiten zoals de Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië, en Boko Haram in Nigeria, die de media controleren door verkrijgbare informatie te verbieden, of erger nog door journalisten te ontvoeren en vermoorden.

– Politiek gebruik van religieuze censuur, zoals in het geval van Raif Badawi, een Saoedische blogger die veroordeeld werd tot tien jaar cel en 1.000 stokslagen nadat hij schuldig werd bevonden aan het oprichten van een website die de islamitische wetgeving (sharia) en religieuze leiders belasterde.

– De mislukking van de EU in haar vordering dat staatsmedia hun onafhankelijkheid moeten handhaven tegenover machtige politici.

– Toegenomen geweld tegen de media bij betogingen, wat blijkt uit de arrestatie van 15 journalisten in de VS die verslag uitbrachten over de demonstraties naar aanleiding van de dood van Michael Brown, een Amerikaanse zwarte die werd doodgeschoten door een blanke politieagent in Ferguson, Missouri.

– Regeringen, zowel democratische als andere, die de media censureren uit naam van de nationale veiligheid.

België viel op de World Press Freedom Index van 2014 twee plaatsen terug en staat nu op de 23ste stek. De afgelopen acht jaar zit België in een dalende trend. In 2007 stond ons land nog op een vijfde plaats. De lijst wordt net zoals vorig jaar aangevoerd door Finland, voor Nederland en Noorwegen.

De VS zakte drie plaatsen en staat nu 49ste, dat is deels te wijten aan de druk die werd uitgeoefend op journalist James Risen van de New York Times om vorig jaar zijn bronnen bekend te maken. Regeringen mogen nooit de toelating krijgen ‘alles aan banden te leggen om enkel officieel goedgekeurde versies wereldkundig te maken’, zegt Delphine Halgand, directeur van het RzG-bureau in Washington. ‘Lekken vormen de zuurstof van de onderzoeksjournalistiek’.

Syrië blijft op de 177ste plaats staan en is nog steeds het gevaarlijkste land voor journalisten sinds het uitbreken van de burgeroorlog in 2011. Onderaan de rangschikking staan Turkmenistan (178), Noord-Korea (179) en Eritrea (180), dezelfde als in 2013. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content