Pentagon: ‘Strijd tegen de Islamitische Staat zal jaren duren’

Getroffen gebouw in Syrië © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

De eerste luchtaanvallen tegen de Islamitische Staat in Syrië waren een succes, zegt het Pentagon. ‘Maar de strijd tegen de IS zal jaren duren.’

‘We geloven dat we onze doelen geraakt hebben’, zei woordvoerder admiraal John Kirby van het Amerikaanse leger in een interview met de BBC. ‘De bombardementen hebben de slagkracht van IS gedegradeerd.’

‘Ik moet erbij vertellen dat we de luchtaanvallen nog aan het analyseren zijn, maar voorlopig wijst alles erop dat we zeer succesvol geweest zijn.’

Volgens het in Londen gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn bij de luchtaanvallen minstens 70 IS-strijders en 50 andere aan Al-Qaeda gelinkte strijders gedood.

Toch waren deze bombardementen slechts het begin, zei Kirby nog. ‘De strijd tegen IS zal een grote inspanning vergen van alle betrokkenen. We spreken wellicht over jaren. IS vormt een serieuze bedreiging die niet in enkele dagen of maanden uitgeschakeld zal zijn.’

Coalitie

Eerder zei ook president Barack Obama al dat de strijd tegen de extremisten tijd zal vergen en hij beklemtoonde dat de kracht van deze coalitie de wereld duidelijk maakt dat het ‘geen strijd van de VS alleen is’.

Hij noemde expliciet de deelname van Jordanië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië én Qatar aan de raids tegen de IS, en voegde eraan toe dat meer dan 40 landen willen meewerken aan de strijd.

België?

Wellicht nog deze week beslist de Kamer of ons land deelneemt aan de door de VS geleide anti-IS-coalitie. Er zouden zes F-16’s ingezet kunnen worden, net als twee C-130-transportvliegtuigen en/of special forces.

Omdat de regering in lopende zaken is, kan ze enkel tot een deelname beslissen mits groen licht van het parlement. Dat gebeurde ook in 2011 toen het Belgische leger deelnam aan een internationale interventie in Libië.

Als er vandaag nog een vergadering van de verenigde commissies Buitenlandse Zaken en Defensie komt, kan de voltallige Kamer ten vroegste vrijdag over de resolutie stemmen.

Jordanië

De Belgische F-16’s die ingezet zouden worden, zullen vanuit Jordanië opereren. Dat heeft ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) gezegd in De ochtend op Radio 1.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content